Volledig scherm
Aanpak Politie Zuid-Nederland in cijfers. © Politie

Strijd tegen drugscriminaliteit in Zuid-Nederland: 82 bendes aangepakt en 681 aanhoudingen

DEN BOSCH - De sinds 2014 geïntensiveerde strijd tegen de drugscriminaliteit in Zuid-Nederland heeft in twee jaar tijd geleid tot 681 aanhoudingen, 82 aangepakte criminele bendes en 976 interventies. In totaal zijn 514 wapens in beslag genomen. Dat blijkt uit de door Taskforce Brabant-Zeeland gepubliceerde resultaten.

De 514 in beslag genomen wapens en geweldsmiddelen zoals handvuurwapens, handgranaten, Kalasjnikovs en andere automatische wapens zijn volgens de politie opvallend, omdat de aanpak zich daar niet specifiek op richt.

272.231 Euro
Niet alle aangehouden verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen twee jaar tientallen verdachten voor de rechter gebracht. In 55 zaken is een gevangenisstraf opgelegd waarvan de hoogste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van zes jaar. In totaal is er voor 272.231 euro aan crimineel vermogen ontnomen.

Uit de cijfers van de afgelopen twee jaar blijkt dat 65 zaken zijn geseponeerd. In deze zaken was wel sprake van een verdenking, maar bleek er uiteindelijk niet voldoende wettig en overtuigend bewijs te zijn om verdachten voor de rechter te brengen.

Operatie Trefpunt
Een deel van de aangehouden verdachten uit onder meer Operatie Trefpunt en andere grote onderzoeken komt in 2017 inhoudelijk nog voor de rechter. Deze aantallen zijn daarom nog niet meegenomen in de cijfers van de afgelopen twee jaar.