Volledig scherm
© Menno Boon

Studenten en docenten Bouwkunde aan TU Eindhoven voeren actie

EINDHOVEN – Studenten en docenten van de faculteit Bouwkunde op de Technische Universiteit Eindhoven voeren donderdag actie tegen een fikse korting op het onderwijsbudget.

Inderdaad, actievoerders op de universiteit zie je niet meer zo vaak, zegt Thijs de Goede van de organiserende Faculteitsraad, oftewel medezeggenschapsraad, van Bouwkunde. "Maar we willen een signaal afgeven."

De raad, die zowel personeel als studenten vertegenwoordigt, vreest een bezuiniging van zo'n 2 miljoen euro op een budget van 14 miljoen.

De bezuiniging komt voort uit de nieuwe methode om de rijksgelden te verdelen over de faculteiten. Wat precies de consequenties zijn, is nog niet duidelijk. Maar De Goede weet bijna zeker dat de kwaliteit van het onderwijs eronder gaat lijden. "We krijgen misschien vaker een videocollege in plaats van een hoorcollege. En doordat er minder docenten zijn om projectgroepen te begeleiden, worden die groter."

Directeur bedrijfsvoering Suzanne Udo van de faculteit bevestigt dat. "Minder geld betekent minder mensen en dus minder begeleiding." Udo nuanceert de cijfers: volgens haar is de korting lager dan 2 miljoen, terwijl de totale begroting met 20 miljoen wat hoger is. "Maar ik heb er begrip voor dat studenten opkomen voor hun belangen."