Volledig scherm
Ivo Rigter sr. met zijn team in Maarheeze © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Te koop in Maarheeze: rijklare tank uit de Tweede Wereldoorlog

MAARHEEZE - 250 antieke legervoertuigen gaan onder de hamer bij het Maarheezer bedrijf BAIV. Ivo Rigter sr. is er jaren geleden uit hobby mee begonnen: Amerikaanse en Britse oldtimers uit de Tweede Wereldoorlog nieuw leven inblazen en bewaren voor het nageslacht.

Zijn eerste Amerikaanse legerjeep kocht hij op zestienjarige leeftijd. Daarna volgden een motorfiets en een zogeheten halftrack: half rupsvoertuig, half truck. Inmiddels is het een beetje uit de hand gelopen.

In 2012 startte de Eindhovenaar met BAIV, een afkorting van British American Infantry Vehicles. In de grote werkplaats op bedrijventerrein Het Rondven in Maarheeze werkt een team van veertien medewerkers aan het opknappen van ruim zeventig jaar oude militaire voertuigen. Die arriveren niet zelden als roestig, gehavend oorlogsschroot. Het historische oorlogsmaterieel wordt grotendeels gestript en weer opgebouwd. Vaak zijn dit langlopende projecten. Rigter: "Met het opknappen van een tank zijn we gemiddeld zo'n 6.500 uur in de weer. Iedere stap in het restauratieproces wordt nauwkeurig vastgelegd."

De veiling loopt tot 20 september. De kavels kunnen worden bekeken op de website. De kijkdag op 17 september aan het Rondven 25 in Maarheeze is gratis toegankelijk. De minimumleeftijd bedraagt 16 jaar.