Volledig scherm
© Provincie Noord-Brabant

Tijdelijk rustiger met goederentreinen op Brabantroute

DEN BOSCH - Het wordt de komende tijd wat rustiger op de Brabantroute. Goederentreinen kunnen, na een halfjaar van werkzaamheden aan de Betuweroute, vanaf maandag weer van deze spoorlijn tussen Rotterdam en Duitsland gebruikmaken.

Sinds 16 april weken dagelijks een dertigtal vrachttreinen uit naar de Brabantroute, omdat de Betuweroute niet beschikbaar was. Gemiddeld tien treinen per dag kozen voor de zogeheten Bentheimroute naar Oldenzaal.

Tot 2022 wordt gewerkt aan een derde spoor in Duitsland dat aansluit op de Betuweroute. Tijdens deze ingrijpende klus zullen goederentreinen ook de komende jaren regelmatig uitwijken naar de Brabantroute, die onder meer via Tilburg, Boxtel, Oisterwijk en Eindhoven naar Venlo voert.

Volgend jaar gebeurt dat gedurende zeven weken; in die periode is slechts één spoor op de Betuweroute beschikbaar. Ook is er een aantal weekeinden waarin de route zelfs helemaal niet bruikbaar is.

Vught verontrust
Een groepje verontruste spoorbewoners uit Den Bosch, Boxtel en Vught stuurde maandag een brief naar onder meer minister Schultz van Haegen omdat ze zich grote zorgen over de gevolgen van de 'Goederenruit Zuid-Nederland'. Ze zijn bang dat de problemen in Tilburg en Boxtel niet opgelost maar voor een groot deel verplaatst worden naar Vught en Den Bosch.