Volledig scherm
Luchtfoto nieuwbouw inbreidingswijkje de Kwekerij. © BD

Tilburg is de Brabantse koploper in het afgeven van bouwvergunningen, Oss opvallend derde

Van alle Brabantse steden worden in Tilburg verreweg de meeste bouwvergunning afgegeven in 2018. De stad blijft onder andere Eindhoven en Den Bosch met een straatlengte voor. Die twee steden zagen juist een forse daling in het aantal afgegeven vergunningen in vergelijking met 2017.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS vrijdag naar buiten heeft gebracht. Het statistiekbureau heeft op een rij gezet hoeveel bouwvergunningen voor huur- en koopwoningen zijn afgegeven in de Nederlandse gemeentes. 

In Tilburg werden in 2018 in totaal 1.150 vergunning afgegeven. Dat is een lichte stijging tegenover een jaar eerder toen er 1.041. Daarmee komt Tilburg op de zesde plaats in de landelijke lijst terecht, achter onder andere Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Rotterdam legt het dan juist weer af tegen de Brabantse stad. Eindhoven eindigt op plek tien met 801 vergunningen in 2018.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Een opvallende nummer drie in Brabant, en nummer elf landelijk, is Oss. De Oost-Brabantse plaats gaf 685 bouwvergunningen af. Dat is een forse stijging tegenover een jaar eerder. Toen bleef dat aantal steken op 256.

Waar Oss een sterke stijging in het aantal afgegeven bouwvergunningen zag, had Den Bosch juist te maken met een forse daling. In 2017 konden 1.081 projecten van start gaan. Een jaar later waren dat er nog 643. 

Tekst loopt door onder de grafiek.