Volledig scherm
De Efteling kreeg eerder een lening van de provincie en betaalt nu, via een rente-opslag, mee aan een fonds om het toerisme in Brabant te stimuleren.

Toeristen moeten langer in Brabant blijven: fonds van start

KAATSHEUVEL - Om toeristen langer in Brabant te houden, is vanaf nu een geldpot geopend. Uit dat fonds kunnen ondernemers met goede ideeën een gunstige lening krijgen.

Brabant verwelkomt dagelijks een behoorlijke zwik toeristen, maar manco is dat velen dezelfde avond nog naar huis gaan. Dat moet veranderen, vindt onder meer de provincie. ,,Op dit moment gaat er in de Brabantse vrijetijdseconomie zo'n 5,3 miljard euro om. 100.000 mensen werken in deze sector. Dat is negen procent van de werkgelegenheid", somt gedeputeerde Bert Pauli op. Hij denkt dat een groei met 30.000 banen mogelijk is.

De provincie betaalt daarom mee aan een fonds voor ondernemers die plannen hebben om toeristen te trekken. Bij de lancering, woensdag in Kaatsheuvel, is 4,6 miljoen euro in totaal beschikbaar. De provincie betaalt daarvan de helft, maar ook midpoint Brabant - een samenwerkingsverband in het hart van Brabant - trekt de portemonnee. Daarnaast betalen de Beekse Bergen en de Efteling mee. Zij hebben eerder van de provincie forse leningen gekregen voor de uitbreiding van hun overnachtingsaccommodaties. Via een rente-opslag op die leningen dragen de twee parken nu bij aan het fonds.

Het fonds draagt de naam Leisure Ontwikkel Fonds (LOF). De leningen zijn vooral bedoeld voor kleine ondernemers die bij de bank maar moeilijk aan geld komen, aldus betrokkenen. Een gespecialiseerd comité buigt zich over de aanvragen. De plannen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het gaan om projecten voor nieuw recreatie-aanbod, die het hele jaar rond 'bezoekers van verder weg' trekken. Er wordt maximaal 400.000 euro per lening verstrekt.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  WILLEMSTAD - Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

  Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

  HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.