Volledig scherm
Emma van der Pluijm uit Hank heeft Q-koorts. D66 wil een ton beschikbaar stellen om de gevolgen van de ziekte bij kinderen te onderzoeken. © rv

Ton voor onderzoek naar Q-koorts bij kinderen

UPDATEDEN BOSCH - Er komt 100.000 euro beschikbaar voor onderzoek naar Q-koorts bij kinderen. Alle elf Brabantse Statenfracties dienden vrijdag samen een voorstel in om hier een ton voor vrij te maken.

De partijen willen hun steentje bijdragen aan het onderzoek naar de gevolgen van Q-koorts bij kinderen. ,,Dat is belangrijk. Zeker in Brabant. Aan de ene kant is het wrang om het zo te zeggen, maar het is een unieke kans om deze doelgroep nu nog te onderzoeken”, aldus Arend Meijer van initiatiefnemer D66. Hij hoopt dat het onderzoek meer leert over de ziekte en de gevolgen op de lange termijn.

De fracties dienden het voorstel vrijdag in tijdens de vergadering over de begroting voor volgend jaar. Het is wat fractieleider Meijer betreft voorlopig de laatste keer dat de provincie een dergelijke financiële bijdrage levert. ,,Ik vind dat het Rijk hier ook een taak in heeft. We zullen daar met onze landelijke-afdeling aandacht voor vragen.” 
De D66'er hoopt tevens dat Brabanders eens kijken naar de online-doneeractie voor een meerjarenstudie naar kinderen met Q koorts. 

Opgetogen

Carla van Mook, één van de initiatiefnemers van de crowdfundingsactie, is opgetogen over de steun van de provincie. Ze benadrukt dat ook in andere provincies kinderen met Q-koorts wonen. ,,Bijvoorbeeld in Limburg en Utrecht.” 

Voor zover bekend zijn er 17 jonge Q-koortspatiënten (van 7 tot en met 21 jaar), verspreid over het land. ,,We zullen dus ook de andere provincies benaderen”, aldus Van Mook. Ook bij de landelijke overheid wil zij aan de poort rammelen. ,,Een ton is nog niet genoeg.”

500.000 euro

Navraag bij ziekenhuizen leert dat een meerjarenstudie waarin de kinderen ook worden gemonitord, zo’n 500.000 euro gaat kosten. ,,We hopen dat er een medicijn kan komen zodat er voor deze kinderen toch nog een toekomst is.” Dit voorjaar kwam uit een grootschalige studie naar voren dat de klachten van Q-koortspatiënten over het algemeen niet verminderen.

Voorheen bekostigde de stichting Q-support - door de overheid gefinancierd - nog onderzoek, maar dat doet zij nu niet meer. ,,Nu gebeurt er dus niks”, zegt Van Mook. Ze wijst erop dat de regering de zaak af wil doen met een tegemoetkoming voor de slachtoffers. ,,De minister heeft gezegd dat het geen sorry is, maar een tegemoetkoming voor een moeilijke periode die we afsluiten. Hij kan het misschien afsluiten, maar wij niet. Q-koorts is een smerige, raadselachtige ziekte. Deze kinderen hebben nog een heel leven voor zich.” 

95 doden

Het aantal mensen dat aan Q-koorts overleed, werd afgelopen weekend naar boven toe bijgesteld: 95 slachtoffers lieten het leven. De Nationale Chronische Q-koorts Database bracht de nieuwe cijfers naar buiten. Ruim twee jaar geleden werd de balans ook al opgemaakt: toen bleken nog 74 mensen aan Q-koorts overleden.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  WILLEMSTAD - Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

  Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

  HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.