Traais Tripeltje, First Summer en Black Sabbath strijden om titel Brabants Lekkerste Bier
HILVARENBEEK - De jury heeft geroken, geproefd en gesproken. Drie bieren gaan op voor de titel van Brabants Lekkerste Bier 2018. Wordt het First Summer van Baros uit Sprang-Capelle, Black Sabbath van Bliksem uit Breda of Traais Tripeltje van De Puzzelaer uit Terheijden? Uitslag volgt zondag 9 september, op de Vrijthof in Hilvarenbeek. Impressie van het juryberaad.
,,Individualisering van het bier!", steekt Zjef Naaijkens zijn duim omhoog. De rest van de jury van Brabants Lekkerste Bier 2018 is het met voorzitter Naaijkens eens. Prima zaak dat Brabantse brouwers de grenzen van de smaak verkennen. Een stout kan niet stout genoeg zijn. Een tripel mag dubbel zo lekker uitpakken.
Maar het moet van Pia Slegers niet te gek worden. Op de zolder van Museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek trekt Pia een vies gezicht bij een biertje dat wat haar betreft beter voor ouwe koffie door kan gaan: ,,Ik proef Buisman." Neemt ze dus niet mee naar Milheeze, waar ze bij haar 'bierhois' gezelschappen laat 'bierbecuën'.
Bij een volgend brouwsel vraagt Noud Bex, zytholoog in opleiding, zich af of het echt nodig was alle kruiden uit het keukenkastje erin te kieperen. Bex heeft zijn kleurige smaakkaart meegenomen. 'Ranzig' staat er naast 'diacetyl'. En het moet gezegd, die laatste 'wansmaak' van boterbabbelaar heeft de jury gedetecteerd: regelrechte brouwfout.
Men is streng maar ter zake kundig. Bier keuren gaat in drie stappen, legt gediplomeerd biersommelier Paul van den Dungen ('de Biergondiër') uit: ,,Ruiken, kijken, proeven." Die eerste stap is misschien wel de belangrijkste. De aroma's bepalen in hoge mate het karakter van een bier. Vandaar het breed gedeelde misprijzen over die glazen kelken van de trappistenbieren. Ze mogen dan herinneren aan het Laatste Avondmaal, de aroma's vliegen eruit. Nee, dan het 'gesloten' glas van de Duvel.
Mondgevoel
Overigens: moet de jurering van Brabants Lekkerste Bier een volgende keer niet in de ochtenduren plaatsvinden? Dan is het 'mondgevoel' immers nog niet gecorrumpeerd door lunch of maaltijd, weet Hans Mertens, voorzitter van de Bredase bierdegustatievereniging PENS (Praktische Evaluatie Na Smaak). Het is een passie, die niet zonder subjectiviteit kan. Judy van Vroonhoven gruwt van de term 'vrouwenbiertje'. Zoet hoeft niet voor de pure liefhebster, wier smaak evolueerde van witbier naar de bittere india pale ale (ipa). Bierblogger René van den Berk jubelt nog altijd over Rochefort, maar de laatste tijd valt hij toch vooral voor de Amerikaanse bieren.
Objectief genoeg
'Zeven keer subjectief is objectief genoeg', formuleerde commissaris van de koning Wim van de Donk als juryvoorzitter zijn wet in 2015, het eerste jaar waarin de drie Brabantse dagbladen hun wedstrijd ter promotie van de Brabantse biercultuur organiseerden. De vierde editie liet dit jaar een recordaantal van 47 inzendingen zien: 9 meer dan vorig jaar.
In die uitgestrekte plas komen laat op de avond drie topbieren bovendrijven: Traais Tripeltje van De Puzzelaer uit Terheijden, First Summer van Baros uit Sprang-Capelle en Black Sabbath van Bliksem uit Breda. Welke van die drie de állerlekkerste is bevonden, blijft nog een week geheim.
Zondag 9 september maakt Zjef Naaijkens als juryvoorzitter de winnaar bekend. Hij neemt in Hilvarenbeek rond de klok van vijf uur het woord op de kiosk van Hilvarenbeek. Aan de voet ervan houdt Museumbrouwerij De Roos die dag haar Historisch Bierfestival. En biergeschiedenis zal opnieuw worden geschreven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM
Horeca mag weer langer open tijdens carnaval: ‘Maar sommige zaken doen dat niet’
DEN BOSCH - Nadat de Bossche horeca door corona te maken had met beperkingen, kan carnaval wat de gemeente betreft weer worden gevierd met ruimere openingstijden. Als vanouds dus. Lang niet alle horecabedrijven maken daar gebruik van. -
PREMIUM
House of Whisky in Oss toont 4500 flessen: ‘Iedere fles whisky heeft een verhaal’
OSS - Zeker 4500 flessen whisky verzamelde Ossenaar Bob Vink de laatste dertig, veertig jaar. De verzameling stelt hij vanaf nu tentoon in het House of Whisky in een kelder onder hotel De Naaldhof in Oss. ,,Whisky is nostalgie, cultuur en geschiedenis. En ook gewoon heel lekker.” -
PREMIUM
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Deze pagina gaat verdwijnen, klik hier om uw eigen gemeentepagina in te stellen
Op deze pagina vond je altijd het nieuws uit de streek. Om je nog lokaler nieuws te bieden, biedt het Brabants Dagblad je nu een pagina aan met het nieuws uit jouw gemeente én de directe omgeving. -
-
-
PREMIUM
Carnavalsles in Turfstekerslaand: ‘Nee, wij bouwen onze wagen niet meer met kippengaas’
KAATSHEUVEL - Carnaval, wat is dat eigenlijk? Hoe bouw je een wagen en wie is tijdens het feest de baas in het dorp? Wie antwoorden wil, kan terecht bij basisschool De Vaert in Kaatsheuvel. Groep 6 kreeg woensdag carnavalsles. -
indebuurt.nl
Noodles slurpen maar! Eerste noodlebar van Den Bosch is geopend
Er is een nieuw streetfoodrestaurant geopend in Den Bosch; namelijk de allereerste noodlebar van de stad. Kunnen we eindelijk ook in Den Bosch dit comfortfood verorberen!