Volledig scherm
© Menno Boon

TU/e verbolgen over 'luchtballon' Tilburg University

EINDHOVEN - De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft maandag geïrriteerd gereageerd op het plan van bestuursvoorzitter Koen Becking van de Tilburg University voor de oprichting van één universiteit in Zuid-Nederland.

Becking lanceerde zijn plan maandag bij de opening van het academisch jaar in Tilburg. Rector-magnificus Frank Baaijens van de TU/e rept over een 'luchtballon'. Bestuursvoorzitter Jan Mengelers: ,,Dit is bestuurlijk ongepast."

Drie bruggen te ver
Volgens Becking is de samenwerking nodig om onderwijs en onderzoek in een steeds complexere samenleving overeind te houden. Verder spelen de concurrentiepositie ten opzichte van de Randstad en financiering uit Den Haag een rol. ,,Wij vinden dat je zulke uitspraken niet kunt doen zonder bestuurlijk overleg. En dat zullen we de collega's ook zeker laten weten", zegt Mengelers. ,,Dit is niet één brug te ver, dit is wel drie bruggen te ver."

Volgens het pleidooi van de Tilburg University zouden niet alleen de beide Brabantse universiteiten, maar ook die in Maastricht meedoen. Verder zouden hogescholen en kennisinstituten aansluiten.