Volledig scherm

Twaalf jaar cel geëist voor autodealer die op Klaas Otto vuurde 'om te doden'

POPPEL (B) - Het schot dat autohandelaar Joop M (45) uit Poppel vorig jaar afvuurde op Klaas Otto kan hem twaalf jaar cel kosten. Volgens het parket wilde hij de ex-voorzitter van motorclub No Surrender niet alleen afschrikken, maar schoot hij doelgericht om te doden. "De man is een getraind schutter. Als hij Otto alleen bang wilde maken, zou hij in de benen hebben geschoten in plaats van in de hals", zei aanklager Wim Smets.

Schuld
Het schietincident deed zich op 20 maart 2015 voor aan Grens in Poppel. Klaas Otto was die avond op bezoek geweest in het clublokaal van No Surrender, de motorclub waarvan hij destijds voorzitter was. Op weg naar huis hield hij halt aan de woning van autohandelaar Joop M.

,,M. had nog een schuld open staat bij Klaas Otto naar aanleiding van een eerdere handelsovereenkomst. Otto wilde zijn geld terug", blikte openbaar aanklager Wim Smets terug. "Twee dagen voordien had hij aan M. laten weten dat hij langs zou komen voor zijn geld."

Doelgericht
Otto belde even voor middernacht aan bij M. De autohandelaar nam een pistool en opende het wc-raampje. ,,M. heeft vrijwel meteen geschoten. Hij heeft altijd beweerd dat hij Otto alleen van zijn domein weg wilde jagen. Maar uit het ballistisch onderzoek blijkt dat hij doelgericht en met gestrekte arm heeft geschoten in de richting van Otto, die vlakbij stond", schetste aanklager Wim Smets de situatie.

,,Als kleiduifschieter is hij een getraind schutter. Hij had perfect in de lucht of in de benen van Otto kunnen schieten, maar hij koos er bewust voor om op het bovenlichaam te richten. Otto kon nog net wegduiken, anders was de kogel misschien door zijn hoofd gegaan in plaats van zijn door zijn hals."

Voorbedachte rade
Volgens het parket schoot M. niet alleen met de intentie tot doden, maar deed hij dat ook met voorbedachte rade. "Hij had het wapen enkele maanden voordien doelbewust gekocht. Het lag schietklaar bovenop de gordijnkast. M. moest alleen wachten op de ideale gelegenheid. Hij zat veilig in een afgesloten woning toen Otto aan de deur stond. M. had perfect de politie kunnen bellen als hij zich bedreigd voelde."

Joop M. beweerde dat Klaas Otto de feiten heeft uitgelokt. Het parket wuifde dat argument weg. ,,M. beweert dat Otto minutenlang stond te roepen en op de deur te bonken. Maar de buurman en zijn honden hebben niks gehoord. De honden begonnen pas te blaffen na het schot.

Geen dreiging
Ook volgens Otto heeft M. meteen het wc-raam geopend, zonder dat er één woord was gezegd. Van een reële dreiging voor M. of zijn familie was geen sprake", besloot Wim Smets. ,,Er is ook geen enkele getuige die ooit gezien heeft dat M. door Otto werd bedreigd. Ze hebben het slechts van horen zeggen. Ik vraag twaalf jaar cel, want M. moet een duidelijk signaal krijgen dat hij het recht niet in eigen handen mag nemen."

Joop M. beweerde dat hij werd afgeperst door Klaas Otto. De afpersing begon na een mislukte autodeal van 65.000 euro. ,,Ik had al zeker 115.000 euro terug betaald aan Otto, maar hij bleef maar geld eisen", vertelde M. ,,De drie jaar voordien had hij me al vijf keer fysiek mishandeld, en meermaals dreigde hij mijn vrouw en kinderen er bij te betrekken. Hij kwam zeer intimiderend over. 'Jij bent van mij. Jij doet wat ik zeg', herhaalde hij steeds. Ik voelde me zo bedreigd dat ik een vuurwapen heb gekocht. Ik probeerde die avond (met gesloten voordeur, red.) op hem in te praten, maar hij bleef maar roepen en tieren. Daarom heb ik een schot gelost."

Afpersing
Het Nederlandse gerecht voert een onderzoek naar de afpersing. Joop M. zou niet het enige slachtoffer van Klaas Otto zijn. Een Nederlandse politie-inspecteur kwam woensdag voor de rechtbank getuigen hoe een andere autohandelaar voor 200.000 euro door Otto werd afgeperst.

,,Ook die man is zwaar mishandeld en ernstig bedreigd door Otto. Er gaat een reële dreiging uit van Klaas Otto. Hij heeft een gewelddadig karakter. Veel mensen zijn bang van hem." De politie-inspecteur kwam getuigen op vraag van Joris Van Cauter, advocaat van Joop M.

Het pleidooi van Joris Van Cauter volgt op 23 november.