De Brabantse politiek verkeert in crisis nadat het CDA uit de coalitie stapte vanwege onenigheid over de stikstofaanpak.
Volledig scherm
De Brabantse politiek verkeert in crisis nadat het CDA uit de coalitie stapte vanwege onenigheid over de stikstofaanpak. © ANP

Twee politieke zwaargewichten moeten crisis in Brabant bezweren

DEN BOSCH - Twee rapporteurs gaan met de twaalf partijen in de Brabantse politiek praten over hoe de provincie de komende jaren stabiel bestuurd kan worden. De twee rapporteurs Peter van der Velden en Alfred Arbouw zijn aangesteld door de resterende coalitiefracties VVD, D66, GroenLinks en PvdA die geen meerderheid meer hebben nadat het CDA uit de coalitie stapte. 

De huidige vier coalitiepartijen hebben besloten dat ze samen verder willen. Van der Velden en Arbouw gaan inventariseren welke gedachten er leven bij de twaalf fracties om de provincie de resterende drie jaar stabiel te besturen.

De inventarisatie moet een overzicht bieden van de ideeën die de partijen hebben over de toekomstige samenwerking in Provinciale Staten en met Gedeputeerde Staten. De twee rapporteurs spreken eenmalig met alle twaalf fractievoorzitters. Ze brengen eind januari verslag uit.

De aanpak heeft de steun van een meerderheid van de partijen in Provinciale Staten, aldus de aankondiging door fractievoorzitter Suzanne Otters van de VVD.

In november dienden de twee CDA-gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma hun ontslag in nadat hun partij zich in de discussie over de stikstofaanpak tegen het coalitiebeleid keerde. In december stapte de partij ook uit de coalitie. 

PvdA’er Peter van der Velden is oud-burgemeester van onder andere Breda en Rosmalen. VVD’er Alfred Arbouw is lid van de Eerste Kamer en oud-wethouder van Breda. 

  1. Coronanieuws van maandag samengevat: aantal nieuwe doden daalt, supermarkten vragen financiële steun
    PREMIUM
    Overzicht

    Corona­nieuws van maandag samengevat: aantal nieuwe doden daalt, supermark­ten vragen financiële steun

    Voorzichtig positief nieuws vandaag: het aantal patiënten op de intensive cares in Brabant is licht gedaald ten opzichte van de dag er voor. Bovendien werden in Brabant minder nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Ook werd bekend dat supermarkten steun van de overheid gaan vragen, en dat er wordt opgetreden tegen groepen motorrijders nadat die zich afgelopen weekend niet allemaal aan de afgekondigde coronamaatregelen hielden.