Volledig scherm
Willie van Gemert (midden) slaat het spaarvarken stuk en start daarmee symbolisch de uitbetaling van de Aujeszky-rente. Links NVV-voorzitter Ingrid Jansen en rechts NVV-secretaris Frank Donkers. © NVV

Uitbetaling Aujeszky-geld aan varkenshouders gestart

DEN BOSCH - Met het stukslaan van een spaarvarken heeft varkenshouder Willie van Gemert uit Helvoirt donderdag symbolisch de uitbetaling van 11,5 miljoen euro aan in de jaren '90 door te dure inentingen gedupeerde varkenshouders afgetrapt.

De varkenshouders hebben in de jaren '90 teveel betaald voor het inenten van varkens tegen de Ziekte van Aujeszky.

Varkenshouder en voormalig voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) Willie van Gemert startte daarom in 1995 persoonlijk een procedure tegen de Sociaal Economische Raad (SER). Uiteindelijk nam de NVV de procedure eind jaren '90 van hem over.

De rechter stelde de NVV afgelopen maart in het gelijk, waarna op twee juni duidelijk werd dat de SER niet in cassatie zou gaan tegen de uitspraak en het geld zou betalen aan de NVV.

Eerdere uitkering

In 2013 keerde de NVV in deze zaak al een voorlopig bedrag uit van in totaal twaalf miljoen euro aan 3200 leden en oud-leden. Nu volgt daar nog eens een uitkering van 11,5 miljoen euro aan achterstallige rente op.

Gerechtigheid

Varkensboer Willie van Gemert uit Helvoirt zei in een reactie in juni al dat hij het 'absolute gerechtigheid' vindt dat de gedupeerde varkensboeren kunnen rekenen op een vergoeding .