Volledig scherm
© SBS6

Undercover in Nederland: donkere jongens niet welkom in Bredase kroegen

BREDA - Discriminatie bij het deurbeleid van de Bredase kroegen? Undercover in Nederland neemt in een reportage de proef op de som. In totaal worden vijf kroegen bezocht, de groep met drie donkere mannen is nergens welkom. De groep van drie Marokkanen slechts in twee van de vijf kroegen, de blanke mannen zijn overal welkom.

De 'kroegentocht' wordt afgetrapt met een bezoek aan Proost. Alleen de blanke mannen hoeven hier geen id-bewijs te laten zien. De Marokkanen zijn na het tonen van hun id-bewijs welkom, de donkere mannen niet.

'Mijn publiek niet'
Bij Bar-dancing Peddels komen de donkere mannen niet binnen. ,,Ik ken jullie niet. Jullie zijn mijn publiek niet", zegt de uitsmijter. Ook de Marokkanen komen om dezelfde reden niet binnen. De groep blanke mannen, die evenzeer nog nooit eerder in deze kroeg waren geweest, komen zonder problemen binnen.

Bij Café Walkabout zijn alleen de donkere mannen niet welkom. De uitsmijter vraagt om een studentenkaart, een kaart die de andere groepen niet hoeven te tonen. Zij komen zonder problemen binnen.

Ook bij discotheek Kerkplein geen succes voor de groep met donkere mannen. De uitsmijter geeft aan de groep te groot te vinden. Bij de groep donkere mannen zegt de uitsmijter dat er geen speciaal feest is en ook hen wordt een halt toegeroepen. De blanke heren kunnen rustig naar binnen lopen.

Kakkers
Bij café Janssen komen de Marokkanen en de donkere mannen niet binnen omdat er 'alleen kakkers binnenkomen'. De blanke mannen kunnen zonder ook maar één vraag te beantwoorden doorlopen.

Boosheid en teleurstelling
Burgemeester Paul Depla kan zich de reacties van de donkere jongens goed voorstellen. ,,We willen een stad zijn waar iedereen welkom is. Ik kan me de boosheid en de teleurstelling van de jongens heel goed voorstellen. Als je stelselmatig wordt geweigerd voelt dat niet goed. Niemand mag zich in Breda een tweederangs burger voelen."