Volledig scherm
Afvaldumping in de Biesbosch. © Parkschap Nationaal Park de Biesbosch (RV)

Van den Hout: zo winnen we de strijd tegen afvaldumpingen in Brabantse natuur niet

DEN BOSCH - De strijd tegen het illegaal dumpen van afval in de Brabantse natuur wordt niet gewonnen door alleen maar een publiciteitscampagne. Er zal ook actiever gereageerd moeten worden op meldingen van burgers en de drempels bij milieustraten moeten omlaag. 

Dat schrijft milieugedeputeerde Johan van den Hout aan Provinciale Staten.

Volledig scherm
Gedeputeerde Johan van den Hout. © Marc Bolsius

Veertien keer per dag, vijfduizend keer per jaar, wordt er ergens in de Brabantse natuur afval gedumpt. Dat varieert van bouwafval, grof huisvuil en asbest tot overblijfselen van de productie van drugs. Dat constateert de provinciebestuurder op basis van een steekproef die begin dit jaar is genomen. Het is voor het eerst dat wordt becijferd hoe vaak er sprake is van illegale stort. Het is daarom niet bekend of er sprake is van een toe- of afname.

Wat Van den Hout wél weet, is dat de strijd tegen deze vorm van vervuiling meer vergt dan alleen maar een oproep aan de Brabantse bevolking om het afval niet in de natuur te storten en misstanden te melden. ,,Dat is niet voldoende, zolang meldingen niet worden opgevolgd’’, aldus de gedeputeerde in zijn memo aan de Brabantse volksvertegenwoordiging. Bovendien werpen gemeentelijke milieustraten volgens hem nog te veel drempels op.

Synthetische drugsindustrie

Volledig scherm
© Zeeuws Landschap

Brabant wordt al jarenlang geteisterd door criminelen die het afval van hun illegale synthetische drugsindustrie dumpen in Brabantse buitengebieden. Vorig jaar gebeurde dat 83 keer. Daarbovenop komen dan ook nog de duizenden ‘normale’ vuilstorten.

Om het tij te keren heeft Van den Hout eerder dit jaar aangekondigd dat hij een voorlichtingscampagne wil opzetten om het dumpen van afval in de natuur tegen te gaan. Daarbij maakt hij gebruik van ervaringen die eerder zijn opgedaan in Zeeland en Friesland, met de actie ‘Een dumper is een stumper’.

Van den Hout zegt dat hij meer tijd nodig heeft om een succesvolle publiekscampagne op te zetten. Hij heeft namelijk ook de medewerking van politie, Openbaar Ministerie, terreinbeheerders, gemeenten en omgevingsdiensten nodig om een ‘gedragen communicatieplan’ op te zetten.

  1. De rotte appels van groenteboer Erik Akerboom
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    De rotte appels van groente­boer Erik Akerboom

    Toen officier van justitie Gerard Sta op 16 januari 2018 aan zijn requisitoir begon in de rechtszaak tegen politiemol Mark M. , stak hij van wal met de vaststelling dat voor ‘het overgrote deel van het politiekorps integriteit vanzelfsprekend is’. ,,Maar de samenleving en de politie nemen geen genoegen met ‘meestal eerlijk’ of ‘doorgaans betrouwbaar’”, zo ging Sta verder. Politiemol Mark M. had jarenlang ‘karrenvrachten politiegeheimen verklapt en verkwanseld’ aan Brabantse criminelen en daarmee de ‘waardigheid van het politie-ambt te grabbel gegooid’, foeterde de magistraat.