Volledig scherm
© Thinkstock

Van schijnconstructie verdachte tuinders onderhandelen over schikking

DEN BOSCH – Een groep Brabantse en Limburgse tuinders die wordt beschuldigd van fraude is met de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie in onderhandeling over een schikking. Alleen met hoofdverdachte Theo van K. (68) wordt niet gesproken over een regeling. De officier van justitie wil hem wél voor de strafrechter brengen.

In totaal acht tuinders werden in 2010 aangehouden omdat ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) gebruikmaakten van een schijnconstructie om hun gewassen goedkoop te oogsten. Ze verkochten hun ongeoogste aardbeien, asperges en champignons aan een Pools bedrijf dat zorgde voor goedkope Poolse plukkers of stekers.

In juli 2010 zaten de tuinders plus Theo van K., die bemiddelde tussen de Nederlandse en de Poolse bedrijven, een paar dagen vast. Tegen de zin van justitie werden ze snel weer vrijgelaten.

Het negental wordt beschuldigd van witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Het OM oordeelt dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan concurrentievervalsing en schat dat de Belastingdienst voor enkele tientallen miljoenen euro’s is benadeeld. Zeven tuinders zijn in gesprek met het OM en de Belastingdienst over een regeling.