Volledig scherm
Stakende buschauffeurs bij de remise in Breda. © MaRicMedia

Vanaf vandaag zeker drie dagen geen bussen, chauffeurs staken

Buschauffeurs in het hele land staken deze woensdag. Ze leggen in elk geval ook donderdag en vrijdag het werk neer, omdat ze betere cao eisen. Dat betekent dat er geen lijnbussen rijden. 

85 procent van de chauffeurs staakt, meldt de FNV. Op een paar uitzonderingen in de grote steden na, staken alle chauffeurs van het regionale vervoer. Hoe lang reizigers last hebben van de staking, is nog onduidelijk. Vakbond CNV geeft aan tot en met vrijdag te staken en bekijkt daarna of verdere acties nodig zijn. FNV kondigt echter een staking voor ,,onbepaalde tijd'' aan, die zeker tot en met zondag kan duren.

Inschrijven

De staking zorgt voor lege busstations en volle remises. Chauffeurs verzamelen per regio op één plaats, waar ze zich aan het begin van hun eigenlijke dienst moeten inschrijven als staker. Dat gebeurt onder andere in Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. Maar ook in andere plaatsen komen chauffeurs bijeen. 

Volgens radiozender BNR zijn niet alle chauffeurs blij met de staking. Buschauffeurs die wel graag willen werken, intimideren hun stakende collega's, zo blijkt uit documenten. Werkgeversorganisatie VWOV herkent dit beeld echter niet, zo zegt het in een reactie. 

De staking werd aanvankelijk aangekondigd voor maandag, maar omdat er nog onderhandeld werd, was dat uitgesteld. Die onderhandelingen mislukten opnieuw, zodat besloten werd de driedaagse staking aan het einde van de week wel door te laten gaan. 

Dit zijn de eisen

Buschauffeurs eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke tweeënhalf uur een (plas)pauze.

Volledig scherm
Op een busje van de beveiliger, en één bus van het Belgische De Lijn, na is het rustig op het busstation in Tilburg. © Tom van der Meer
Volledig scherm
Een leeg station Den Bosch. © BD