Volledig scherm
© Bert Jansen

Varkenshouders boycotten mestoverleg Brabant

OISTERWIJK - Varkenshoudersorganisatie POV is uit de discussie gestapt om in Brabant tot een nieuw mestbeleid te komen. De POV vindt dat de provincie Brabant eerst maar moet aanschuiven bij het toekomstproject dat de varkenshouders zelf gestart zijn.

Maandag begint in Oisterwijk de tweede ronde van 'open tafel gesprekken' over mest in Brabant. Doel van deze gedachtewisseling tussen boeren, burgers en milieugroepen is om bouwstenen aan te dragen voor nieuwe regels voor mestverwerking.

Vitale Varkenshouderij
De POV, waarvan de meeste Nederlandse varkenshouders lid zijn, was in de eerste gespreksronde wel vertegenwoordigd. De organisatie meldde maandagmiddag 'voorlopig' niet meer aan het overleg mee te doen. 'De varkenshouders zien geen meerwaarde in de ronde tafelgesprekken, zolang de provincie niet met de regiegroep Vitale Varkenshouderij wil spreken over het al maanden lopende nationale traject Vitale Varkenshouderij', doelt de POV in een persverklaring op het eigen toekomstproject onder leiding van oud-minister Uri Rosenthal.

Landbouwgedeputeerde
Het steekt de POV dat de Brabantse landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings nog niet is ingegaan op een verzoek om met de groep van Rosenthal te komen praten. Voorzitter Ingrid Jansen: "Brabant wil op eigen houtje beleid maken, terwijl wij gezamenlijk veel sneller doorbraken kunnen realiseren. Die intentie is er vanuit de varkenssector volop." Volgens gedeputeerde Spierings is een reactie op de brief in voorbereiding.