Volledig scherm
© Ruben Oreel

Veel gemeenten hebben te weinig woningen voor vluchtelingen (kaart)

DEN BOSCH - Ruim twee derde van de gemeenten in de regio is er in het eerste halfjaar van 2016 niet in geslaagd om genoeg vluchtelingen een woning te bieden.

Elke gemeente krijgt vanuit Den Haag per halfjaar een zogenaamde taakstelling opgelegd, maar het blijkt op veel plekken moeilijk die te halen.

Zo had de gemeente Oss in het afgelopen halfjaar 133 statushouders moeten huisvesten, maar lukte dat onder meer door protesten van omwonenden maar in 81 gevallen. Ook Sint-Michielsgestel heeft het moeilijk: daar werd slechts de helft van de doelstelling gehaald, 26 van de 52. Als het goed is, wordt een deel van het probleem in Gestel snel opgelost. De gemeente wil 22 alleenstaande statushouders huisvesten op het terrein van Kentalis.

Achterstand
Positieve uitzonderingen zijn onder meer Goirle (62 op een taakstelling van 30) en Boxtel (55 op 33). Tilburg is de enige grote Brabantse stad die aan de taakstelling voldeed. Voor de 2de helft van het jaar hebben de gemeenten een nieuwe taakstelling opgelegd gekregen. De eventueel opgelopen achterstand in het eerste halfjaar komt daarbovenop. Gemeenten die voorlopen, hebben het de komende maanden wat makkelijker. Wie structureel zijn taakstelling niet haalt, krijgt te maken met toezicht door de provincie.

Bekijk in het overzicht hieronder hoe jouw gemeente scoort en hoe hoog het aantal statushouders is dat de gemeenten nog niet hebben opgevangen.

Het laatste nieuws over de opvang van vluchtelingen en de huisvesting van statushouders in deze regio is te vinden op: bd.nl/vluchtelingen.