Volledig scherm
In Brabant loopt het aantal afnemers van voedselbanken terug. © anp

Veel meer mensen aan het werk: aantal klanten voedselbank loopt sterk terug

TILBURG - Steeds minder Brabanders gaan naar de voedselbank. De oplevende economie leidt ertoe dat veel mensen weer werk vinden en niet langer zijn aangewezen op de voedselpakketten. 

Tilburg zag het aantal klanten in een jaar teruglopen van 460 naar 360. Bij de voedselbanken in Waalwijk en Uden/Veghel is het klantenbestand sinds 2014 bijna gehalveerd. In Uden/Veghel komen nu nog 65 gezinnen een wekelijks pakket halen, drie jaar geleden waren er dat nog 125.  

In Waalwijk stonden in 2014 nog 160 gezinnen op de lijst, nu nog 85. De Voedselbank Den Bosch en omstreken noteert ook een daling. ,,We helpen nu 450 mensen, de top lag al op 650", zegt Jo Maas. De Voedselbank Bommelerwaard heeft nu 75 klanten, in 2015 waren er dat 130.

Afwijking

Brabant wijkt af van de landelijke trend. Een recente halfjaar-peiling van Voedselbanken Nederland onder de 168 leden toont - na jaren van soms spectaculaire groei - een gemiddelde afname van nog geen procent. ,,Maar in de regio Brabant-Zeeland is dat gemiddeld tien procent. Het is nog gissen waarom, maar ik lees ook dat het goed gaat in Brabant", zegt woordvoerster Pien de Ruig.   

Uitzondering op de Brabantse regel is Oss. Daar steeg het aantal klanten het laatste jaar van 146 naar 176. Bestuurslid Henk Snijders legt een verband met de ruime publiciteit in het laatste jaar. ,,Er stromen veel mensen uit, er komen nog meer nieuwe binnen."