Volledig scherm
© Bert Jansen

Veldhovense weduwe houdt indrukwekkend betoog in Xycarb-rechtszaak

DEN BOSCH/HELMOND - Het Helmondse bedrijf Xycarb moest zich deze week in hoger beroep verantwoorden voor de dood van twee medewerkers tijdens een bedrijfsongeval in 2014. Een weduwe, Karien van der Loo van een van de twee slachtoffers, hield een indrukwekkend betoog.

De twee technici, Toon van der Loo (57) uit Veldhoven en diens collega Tonny Vissers uit Nijmegen (55), verongelukten tijdens reparatiewerkzaamheden. Ze klommen naar beneden in een grote reactor die gevuld bleek met argongas en stikten.

De rechtbank vond eerder dat Xycarb tekort was geschoten in de veiligheidsmaatregelen en gaf het bedrijf een boete van 75.000 euro.

Weduwe
De zitting stond vooral in het teken van het verhaal van nabestaande Karien van der Loo. De weduwe van de omgekomen Toon van der Loo maakte uitgebreid gebruik van haar spreekrecht als nabestaande en veegde de vloer aan met die boete. Ze noemde het bedrag een schijntje:

,,Het voelt als door rood licht rijden en dat je vervolgens vijftig cent moet betalen aan oom agent." Bovendien verdwijnt het geld in de staatskas. Het gaat niet naar de nabestaanden en al helemaal niet naar de oud-collega's van haar man. ,,Zullen de werknemers bij Xycarb morgen echt veiliger gaan werken als de acceptgiro van de boete is betaald?," vroeg Van der Loo zich af.

Veiligheidsplan
Om dat laatste wél voor elkaar te krijgen stelde ze zelf een uitgebreid veiligheidsplan op. Xycarb bleek meteen bereid om aan het initiatief, dat een veelvoud van de boete kost, mee te werken. Tot en met 2020 legt het bedrijf onder andere één dag in het jaar de productie stil om na te denken over hoe bedrijfsongelukken nooit meer kunnen voorkomen.

Lees hieronder de tekst die Karien van der Loo heeft uitgesproken in de rechtbank.