Volledig scherm
© Thinkstock

Vereniging tegen Kwakzalverij: 'Klaus Ross biedt amateuristisch allegaartje aan'

BRACHT - De Vereniging tegen de Kwakzalverij laat geen spaan heel van de behandelmethoden die de kankerkliniek van Klaus Ross in het Duitse Bracht aanbiedt.

Zij wijst erop dat Ross officieel geen arts is, maar wel middelen toedient waarvan de werking nog helemaal niet bewezen is.

Afgelopen week overleden drie kankerpatiënten kort nadat zij waren begonnen met een behandeling door het Klaus Ross Center. Justitie in Duitsland, dat tot nu toe alleen de dood van Joke van der Kolk (43) uit Wijk en Aalburg bevestigd heeft, doet onderzoek. Deze woensdag deed justitie er echter het zwijgen toe. Ross zelf is niet te bereiken, zijn kliniek is dicht.

Speelruimte
De Vereniging tegen de Kwakzalverij kreeg de Duitse heilpraktiker al op de korrel vlak voor de sterfgevallen bekend werden. „In Duitsland hebben kwakzalvers veel meer speelruimte”, aldus Cees Renckens die stelt dat Ross een amateuristisch allegaartje aan behandelingen aanbiedt.

Experimenteel
Tussen de middelen die hij blijkens zijn eigen website toedient, staan potentieel gevaarlijke stoffen, weet de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). Ross diende onder meer de glucoseblokker 3-bromopyruvate toe. „Een extreem experimenteel middel”, aldus internist-oncoloog Haiko Bloemendal, voorzitter van de NVMO. Het gaat om een middel dat ‘verwant is aan de chemo-behandeling'. „In de medische wetenschap staat het nog erg ter discussie.” Volgens Bloemendal is toediening in deze onderzoeksfase gevaarlijk.

Lees het in Brabants Dagblad van donderdag 4 augustus het verhaal van een moeder wier dochter ook naar Klaus Ross ging maar inmiddels overleden is.

Lees meer over de Duitse kliniek van Klaus Ross op bd.nl/klausross.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement