Volledig scherm
De dodenherdenking in Waalre © Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Verhaal en gezicht voor Brabantse gesneuvelden

WAALRE - Er komt een ‘digitale eregalerij’ voor Brabanders die tijdens oorlogshandelingen zijn gesneuveld.

Dat initiatief van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) werd woensdagavond door directeur René Bastiaanse in Waalre wereldkundig gemaakt tijdens de Brabantse Dodenherdenking. Het gaat om een kleine 1.300 mensen die volgens Bastiaanse het recht hebben ‘door ons gekend te worden’.

Slachtoffers
De grootste groep betreft militairen, verzetsmensen en slachtoffers van represaillemaatregelen tijdens de Tweede Wereldoorlog: 834 mensen. Bastiaanse vernoemde in zijn toespraak onder anderen Anton Versteden uit Goirle, die op 10 mei 1940 als militair sneuvelde, en Julius Slaats, een Waalwijkse jongen die eind '44 in een Duits concentratiekamp stierf.

Ook de Brabanders die na de Tweede Wereldoorlog vielen in Nederlands-Indië, op Nieuw-Guinea en in Korea, Bosnië en Afghanistan wil Bastiaanse een gezicht en verhaal geven.

Hulp
Hij roept daarbij de hulp in van gemeenten en heemkundeverenigingen. Ook nabestaanden wordt gevraagd om foto’s en informatie aan te dragen. Het ‘omvangrijk project’, waarbij de Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden betrokken is, moet in 2019 overeind staan. Brabant viert dan 75 jaar vrijheid.

In het Brabants Dagblad van donderdag 15 september staat de toespraak van René Bastiaanse tijdens de Brabantse Dodenherdenking.

Volledig scherm
Anton Versteden
Volledig scherm
Julius Slaats
  1. Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

    Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

    LOON OP ZAND - Lokale heffingen brengen dit jaar naar verwachting bij een groot deel van de Nederlandse gemeenten meer geld in het laatje. Een groot deel wordt betaald door inwoners zelf, het overige deel komt van bezoekers. Vooral Loon op Zand denkt de schatkist in 2020 flink te spekken ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten stijgen hier met maar liefst 29,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.