Volledig scherm
© Privéfoto

Vermiste meisjes uit Bergen op Zoom weer herenigd met ouders

BERGEN OP ZOOM - De twee 16-jarige vermiste meisjes Femke Lucas en Sam Bruijs uit Bergen op Zoom zijn weer thuis. Ze werden gevonden in het Portugese Albufeira, maar wat ze er deden is nog altijd een raadsel. De twee waren in gezelschap van een 34-jarige man. Hij is opgepakt. De man zou hebben verklaard dat hij zelf de politie heeft gebeld, schrijft de Portugese krant Correio da Manhã op basis van het politieverhoor.

Waarom de man in het gezelschap van de twee minderjarige meisje was, is nog steeds niet duidelijk. De politie verdenkt hem in elk geval van het 'onttrekken van de meisjes aan het ouderlijk gezag,' maar houdt alle scenario's open totdat de meiden in Nederland een verklaring hebben afgelegd.

Vier dagen duurde het avontuur van Femke en Sam voordat agenten ze in de Portugese badplaats wisten te traceren. Een Nederlander die in Albufeira woont, vervulde daarin een sleutelrol. Hij zag een man vrijdagavond in het bijzijn van de meiden en belde direct met de Brabantse politie. De informatie die hij gaf, was zo gedetailleerd dat de politie al snel wist te achterhalen om wie het ging.

Arrestatiebevel
Zaterdagmiddag plofte bij Portugese agenten een arrestatiebevel op het bureau en nog geen twee uur later hielden ze hem aan in het bijzijn van de twee Nederlandse meiden. De opluchting die dat nieuws bij familie en vrienden teweegbracht, was groot. ,,De ouders zijn heel erg blij'', zegt Angelica van der Heijden, woordvoerster van de familie.

Het aangrijpende bericht van de familie op Facebook ging de halve wereld over en leidde uiteindelijk tot de gouden tip. ,,Dat heeft enorm geholpen en de ouders bedanken dan ook iedereen die de berichten van de familie heeft gedeeld.''

'We weten wat jullie hebben gedaan'
De twee tieners namen dinsdag vanaf Eindhoven Airport een vlucht naar het Spaanse Malaga en lieten hun telefoons en laptops achter in Nederland. Via Marbella reisden ze door naar een hostel in Albufeira met in hun kielzog hun bezorgde vaders. Op de Spaanse televisie deed één van hen een dramatische oproep aan de meisjes om zich te melden. Daarbij zei hij dat de ouders wisten wat ze gedaan hadden, maar 'ze het hen vergaven'. Ook deelden ze flyers uit om mensen op de hoogte te brengen.

Hoe Femke en Sam met de 34-jarige man in contact kwamen is voor de Nederlandse politie nog niet duidelijk. Er zijn in elk geval geen aanwijzingen dat hij met ze zou zijn meegereisd. Op videobeelden die gemaakt zijn op de luchthavens in Eindhoven en Malaga waren de meiden alleen te zien. Niet duidelijk is of de meiden de man al kenden, voordat ze vertrokken vanuit Nederland.

Zelf gebeld
Volgens Portugese media zou de man hebben verklaard dat hij de meisjes vrijdagavond in Albufeira heeft ontmoet en zou hij zelf ook de politie hebben getipt. Maar volgens woordvoerster Mireille Aalbers van de Brabantse politie is hij aangehouden omdat hij juist niets zou hebben gedaan om de minderjarige meisjes terug te brengen bij de ouders, terwijl hij had kunnen weten dat ze werden vermist. ,,Er is in Spanje en Portugal heel veel aandacht geweest voor deze zaak. We kregen ook heel veel tips van Nederlanders die daar wonen.''

Volgens de politie gaat het om een Marokkaanse Nederlander die in Portugal verblijft. De meisjes zijn inmiddels in goede gezondheid herenigd met hun familie en vlogen gisteren terug naar Nederland. De man met wie ze waren, zit nog vast. De Nederlandse justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd.