Volledig scherm
Oorlogsbegraafplaats in Mierlo weer beklad, hakenkruis op kapel. © Bert Jansen

Vermoedelijk verwarde man (36) aangehouden voor bekladden oorlogsgraven Mierlo

MIERLO - De 36-jarige man die wordt verdacht van het bekladden van monumenten en graven op oorlogsbegraafplaats Mierlo War Cemetery, was naar verluidt een verwarde man met de Nederlandse nationaliteit. De politie heeft de man zaterdagochtend aangehouden nadat hij onder meer de graven en monumenten op de oorlogsbegraafplaats had vernield en beklad. 

Er stonden onder meer hakenkruizen en verwijzingen naar MH17 op de graven en monumenten. De vernielingen leidden tot veel ophef, ook in het buitenland.

Vrijdag werd er een onderzoek gestart, nadat ontdekt werd dat er graven en monumenten waren besmeurd met verf. Er stonden onder meer hakenkruizen en verwijzingen naar MH17 op de monumenten en een groot deel van de 665 graven. De vernielingen leidden tot veel ophef, ook in het buitenland. Dinsdag is op de begraafplaats een herdenking, in verband met de viering van 75 jaar vrijheid.

Beheerder Henk ten Westenenk trof de oorlogsbegraafplaats aan de Geldropseweg vrijdagochtend beklad aan. ,,Ik ben hier gisterenavond nog geweest, toen was er nog niets aan de hand. Dus het moet afgelopen nacht gebeurd zijn.” Ook vorig weekend werd de Britse begraafplaats beklad.

Lastig te verwijderen

Uiteindelijk leidde dat onderzoek naar de verdachte. ,,Hij is in zijn woning aangehouden. De man wordt vandaag gehoord en er wordt verder onderzoek gedaan.” De verf bleek vrijdag lastig te verwijderen. Daarom komt de Belgische schoonmaakploeg vandaag terug met meer mensen en andere middelen.

Market Garden

De bekladdingen vallen samen met de aanloop naar de herdenking van de bevrijding van Oost-Brabant. Op de begraafplaats liggen Britten begraven die vanaf 17 september 1944 tijdens de operatie Market Garden rondom Eindhoven sneuvelden. Op 21 september is het 75 jaar geleden dat Mierlo door de Britten werd bevrijd. De doden die toentertijd vielen worden de komende dagen herdacht.

Volledig scherm
Bloemen bij het Oorlogsbegraafplaats in Mierlo na dat het beklad werd met hakenkruis op kapel en leuzen op monument en graven. © Bert Jansen