Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

Verschil beloning raadslid dorp en stad ‘oneerlijk’ (grafiek)

DEN BOSCH - Raadsleden in kleine gemeenten ‘verdienen’ bijna 5 keer minder dan hun collega’s in grote steden. Oneerlijk, vinden niet alleen de raadsleden in de dorpen. Ook in Den Bosch en Tilburg zetten ze vraagtekens bij het huidige beloningssysteem dat gebaseerd is op inwonersaantallen, blijkt uit een rondgang van deze krant. Waar politici in Aalburg of Boekel het per maand met minder dan 400 euro moeten stellen, krijgen hun collega’s in Den Bosch of Tilburg meer dan 1800 euro bruto.

Raadsleden krijgen hun vergoeding per maand, zo blijkt uit de berekening en toegekende bedragen die het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft opgesteld. Het overgrote deel van de Brabantse raadsleden is ongeveer 14,4 uur per week bezig met het werk voor de gemeente, zo schreef het Nationaal Raadsledenonderzoek eerder. Hierin wordt gekeken naar de gemeentegrootte. Raadsleden in de grote gemeenten besteden bijna 2 keer zoveel tijd aan hun raadswerk.

Oneerlijk
Anita de Jong van ProDemos, een organisatie die zich inzet voor de bevordering van de democratie, vindt die verschillen ‘absoluut oneerlijk’. "Voor jonge mensen in kleine gemeenten kan het reden zijn om niet de politiek in te gaan. Als zij een dag minder zouden willen werken voor hun raadswerk, kunnen ze hun inkomensverlies met de vergoeding nooit compenseren. Dat is jammer."

Meer taken
Ook kleine gemeenten kregen er de laatste jaren steeds meer taken bij, zoals de overheveling van veel zorgtaken. "En wij zijn vast evenveel uur kwijt met onze begroting als in Den Bosch", zegt fractievoorzitter Gon Boers van HoiWerkt Hilvarenbeek. "Verschil mag er zijn, maar niet zoveel." Mike van der Geld, fractieleider van D66 in Den Bosch, is het daarmee eens. "Ik zou een lans willen breken voor raadsleden in kleine gemeenten."

Wettelijk
De vergoeding van een raadslid is wettelijk bepaald en gaat al jaren uit van de gedachte dat raadsleden in grote gemeenten meer tijd kwijt zijn aan de politiek dan collega’s in kleine plaatsen. Uit onderzoek van het bureau Daadkracht blijkt echter dat de verschillen in tijdsbelasting niet zo groot zijn als de vergoedingen doen vermoeden. Een raadslid in een kleine gemeente was in 2014 gemiddeld 12 uur actief, een politicus in een middelgrote stad 20 uur.

Den Haag
De ontevredenheid in kleine gemeenten heeft ook Den Haag bereikt. Minister Ronald Plasterk lanceerde maandag een actieplan om de positie van raadsleden te ‘verstevigen’. Hij wil dit jaar nog onderzoeken of de beloning nog in balans is met het werk dat raadsleden vandaag de dag doen.

Appgebruikers kunnen de vergoeding per gemeente hier inzien. Bekijk ook hoeveel uur raadsleden gemiddeld kwijt zijn per week.

Lees uitgebreid over de vergoedingen van de raadsleden in het Brabants Dagblad van woensdag 22 juni.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Drie Brabantse gemeenten halen gewenste vaccinatiegraad niet, hoe scoort jouw gemeente?

    Drie Brabantse gemeenten halen gewenste vaccinatie­graad niet, hoe scoort jouw gemeente?

    Drie Brabantse gemeenten hebben een lagere vaccinatiegraad dan de gewenste 90 procent. Dat zijn Werkendam, Aalburg en Woensdrecht. Dit blijkt uit cijfers van de GGD Brabant over 2018. De eerste twee gemeenten vallen in de zogeheten ‘Bible-Belt’, waarin mensen om religieuze redenen afzien van vaccinatie. De lage vaccinatiegraad in Woensdrecht is volgens de GGD West-Brabant te wijten aan het feit dat een aantal kinderen in België naar school gaat en daar wordt ingeënt.