Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Andrey Tirakhov/Thinkstock

Vertrouwen Brabantse transporteurs in truckbouwers geschaad door 'vrachtwagenkartel'

DEN BOSCH - Het vertrouwen in vrachtwagenfabrikanten heeft een knauw gekregen door het nieuws dat truckbouwers illegale prijsafspraken hebben gemaakt, dat stelt een aantal Brabantse transportbedrijven. Maar voor een concrete claim vinden zij het over het algemeen nog te vroeg.

Woensdag kregen de grootste truckbouwers van Europa een recordboete uit Brussel. Volgens de Europese Commissie maakten de bedrijven van 1997 tot in 2011 illegale prijsafspraken.

Prijsopdrijving
Massaclaimspecialist MKB-Claim zegt dat per truck zo'n 16.000 euro te veel betaald is. Zij baseert zich op ervaring met eerdere kartelzaken, waaruit zou blijken dat de prijsopdrijving gemiddeld 20 procent is. Een truck kost gemiddeld 80.000 euro. Maar Transport en Logistiek Nederland (TLN) is in een grove schatting voorzichtiger en rekent met een prijs die 5 tot 10 procent te hoog is geweest.

Inventariseren
Het Tilburgse transportbedrijf GVT Group of Logistics laat weten een inventarisatie te maken van de vrachtwagens die in de periode van het kartel zijn aangeschaft. GVT heeft ongeveer 250 trucks van DAF, een van de merken die beboet zijn. ,,Daarna zullen we er eens een briefje aan wagen", zegt Wil Versteijnen van GVT.

Lees in het Brabants Dagblad van donderdag 21 juli de uitgebreide reactie van Versteijnen en andere transporteurs uit Brabant.