VIDEO: 20.000 varkens dood door enorme brand in schuur: gitzwarte rookwolken vanaf Rosmalen te zien

ERICHEM/OPHEMERT - In het dorpje Erichem is donderdagmiddag brand uitgebroken bij een grote varkensstal. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. De veiligheidsregio bestempelt het als een zeer grote brand en waarschuwt bewoners in de omgeving binnen te blijven. De rookwolken zijn te zien vanuit Ophemert en Rosmalen.

In de stal stonden 20.000 varkens. De hulpdiensten hebben geprobeerd dieren te bevrijden, maar zijn daar snel mee gestopt. ,,Het ziet er slecht uit. We gaan er vanuit dat de meeste dieren het niet hebben gered’’, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Er woedt een grote brand in Erichem. © As Media

Door de enorme rookontwikkeling zijn de varkens vermoedelijk reeds gestikt. Diezelfde rook is reden voor de hulpdiensten om prioriteit te geven aan de veiligheid van mensen in de omgeving. ,,We zijn daarom gestopt met het redden van de dieren. Dat klinkt misschien hard, maar we zijn nu vooral bezig met het waarschuwen van mensen.’’

NL Alert

De brand woedt vermoedelijk bij varkensstal De Knorhof op de Erichemsewal in het dorp tussen Tiel en Geldermalsen. De veiligheidsregio waarschuwt omwonenden naar binnen te gaan en ramen, deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. 

Er is naar omwonenden een noodmelding via NL-Alert uitgegaan met die boodschap. Ook verspreidt de veiligheidsregio het bericht via sociale media.

Flink wat bluswagens

De politie houdt mensen daarom ook op grote afstand. Momenteel wordt de luchtkwaliteit gecontroleerd.

In eerste instantie meldden bronnen dat de stal ruimte bood aan 10.000 varkens, maar dat bleek niet te kloppen. . ,,Ik weet niet precies om hoeveel dieren het gaat, dus dat is nog een slag om de arm’’, zei een woordvoerder eerder op de avond. ,,Het is in elk geval duidelijk dat niet alle dieren gered kunnen worden.’’

De brandweer is met flink wat bluswagens de brand aan het blussen. De omliggende huizen worden zoveel mogelijk afgeschermd. ,,We proberen nu te voorkomen dat de brand overslaat op andere gebouwen.’’

Volledig scherm
Grote brand in Erichem. © AS Media
Volledig scherm
Grote brand in Erichem. © AS Media
Volledig scherm
Grote brand in Erichem. © AS Media
 1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

  Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.
 2. De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?
  PREMIUM

  De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?

  TILBURG - Tilburg is het epicentrum van de synthetische drugsproductie in Nederland. In de stad wonen genoeg mannen die het vuile werk willen opknappen. Maar wat voor mannen zijn dat, die met hun kop boven pruttelende en dampende ketels gaan hangen om speed en xtc te maken? Schatrijk worden ze er niet van en er zijn al genoeg ongelukken gebeurd om te weten dat het werk niet van gevaar ontbloot is: wie doet dat? Voor zijn afstudeerscriptie aan de Politieacademie ging de Tilburgse agent Teun op zoek naar het antwoord.