Volledig scherm
Officieel mag Roosje Lampe Cordang niet meer wedstrijd ijsdansen. De leeftijdsgrens ligt op 79. "Maar in België en Frankrijk zijn ze gelukkig niet zo streng." © Marc Bolsius

Video | Roosje Lampe Cordang; dansend over het ijs

HELVOIRT - De schaatsen lagen al vijftig jaar in de kast, maar Roosje Lampe Cordang ging er toch voor. Wat had ze te verliezen? Haar man was overleden. Hartstilstand. En alleen thuis zitten was geen optie. ,,Alles behalve dat."

Dus toen ze haar oude schaatsvriend Jos van der Heijden tegenkwam moest ze wel op de uitnodiging ingaan. Ze was inmiddels de zeventig gepasseerd. ,,Ik dacht niet dat ik het nog kon." Maar het ijs was de plek waar ze als kind het gelukkigst was. ,,Het geluid van de schaatsen op het ijs. Dat was magisch", besloot ze als 9-jarig meisje. Ze keek uit naar elke winter; haar eerste echte wit-leren schaatsen gingen zelfs mee naar bed. Dat gevoel moest ze weer terugkrijgen.

Het leven had haar te grazen genomen. Haar man stierf onverwachts op hun trouwdag. Veertig jaar had ze met hem gedeeld en de kinderen waren allemaal het huis uit. Roosje Lampe Cordang was ineens alleen thuis in Helvoirt. De toevallige ontmoeting met Jos van der Heijden bood uitkomst. ,,Met Jos schaatste ik vroeger altijd op de IJzeren Man." Zij stopte. Maar Jos schaatste nog altijd. Roosje moest maar eens komen kijken bij de schaatsclub. En dat deed ze. ,,Ik kon helemaal niets, maar alles was beter dan thuis zijn." Dus bleef ze de schaatsen onderbinden. Inmiddels is de 83 gepasseerd en heeft het ijs haar een nieuwe liefde en het plezier van vroeger teruggegeven. ,,Het ijs is koud, maar het heeft mij weer boven nul gebracht."

Ze 'doet' wel even de paso doble, zegt ze. Alsof het niets is. De muziek gaat aan en daar gaat Roosje, met haar partner (niet alleen op het ijs) Jan Adriaansen. 83 jaar en dan nog zulke benen. 83 jaar en dan nog zo vloeiend over het ijs bewegen. Het trainingsclubje van de dinsdagochtend waar het echtpaar elke week mee schaatst, kan het ook maar moeilijk geloven. Maar het talent was er altijd al weet Roosje.

Kon het meteen
,,De eerste keer op het ijs kon ik het meteen. Mijn vader bracht me naar een ondergelopen weiland. 'Veel plezier' zei hij tegen me. 'Ik kom je voor het donker weer ophalen'. Maar hij had een borrel en was de tijd vergeten. Twee uur later kwam hij me halen. Het was donker en ik was alleen op het ijs, maar ik vond het niet erg. Papa zei later altijd dat ik dankzij hem zo goed was geworden. Ik had twee uur langer kunnen oefenen!" Maar alleen rondjes schaatsen was al snel geen uitdaging meer. Roosje wilde meer. ,,In die tijd waren er schaatsmusicals te zien met Sonja Henie. Ik tekende haar bewegingen in een schriftje en deed die in de winter na."

Tijdens de oorlog leerde ze meer dan bogen rijden, sprongetjes en de zogenaamde 'drietjes'. ,,Het was de koudste winter en met een aantal kinderen in de buurt gingen we schaatsen." Twee soldaten uit Montreal waren er ook. ,,Dat bleken kunstschaatsers en ze wilden ons best wat leren." De 11-jarige Roosje leerde snel en haar passie voor het ijsdansen werd alleen maar groter. Ze breidde zelfs haar eigen schaatspakje (dankzij een patroon in de Libelle) toen ze veertien was. De foto heeft ze nog. ,,Schaatsen was alles voor me." Maar het leven nam over. Als oudste van zeven kinderen moest ze veel meehelpen. En na school ging ze aan het werk. Het werk bracht haar naar Den Haag waar ze Ben Lampe ontmoette. Ze stichtte een gezin. Het leven vloog voorbij. En de schaatsen bleven in de kast.

Nog even fit
Inmiddels danst ze al dertien jaar over het ijs. En niet onverdienstelijk. Roosje en Jan winnen regelmatig ijsdanswedstrijden. ,,Maar niemand wist dat ik zo oud was. Pas toen ik tachtig werd, hoorden mensen ervan. Nu zijn ze ineens heel bezorgd als ik val." Roosje Lampe Cordang lacht erom. Ze voelt zich nog even fit als dertig jaar geleden. Hoe doet ze dat? ,,Ik heb goede genen meegekregen van m'n moeder maar ik eet ook elke ochtend acht kleuren fruit, 's middags één sneetje brood en bijna geen aardappelen of vlees."

En naast haar vaste eetpatroon - al sinds 1973- is Roosje Lampe Cordang ook druk met 'Feldenkrais'. Een soort gymnastiek vooral gericht op een betere beweging en houding van het lichaam. ,,En het schaatsen zelf houdt me natuurlijk ook fit." Dus over tien jaar schaatst ze nog steeds met Jan naar de eerste plaats? Ze lacht. ,,Ik kan niet in de toekomst kijken. Maar ze geloven nu al niet dat ik de paso doble nog met zoveel gemak schaats. Dus waarom niet?

Roosje Lampe Cordang bijt het spits af in de serie 'Oude Meesters'. Hierin gaan we (Brabants Dagblad en BN DeStem) op zoek naar artistiekelingen op leeftijd. Meld hieronder uw Oude Meester aan.

Volledig scherm
De 83- jarige Roosje Lampe Cordang en haar danspartner Jan Adriaansen op het ijs van het Sportiom. © Marc Bolsius