Volledig scherm
De voorpagina van het Eindhovens Dagblad de dag na de ramp met de Hercules op 15 juli 1996.

Vliegramp Eindhoven: 32 doden

EINDHOVEN - Een vliegramp op de vliegbasis Eindhoven heeft gisteravond het leven gekost aan 32 militairen. Een C­130 Hercules van de Belgische luchtmacht verongelukte om 18.05 uur tijdens de landing. Negen passagiers zijn zwaargewond opgenomen in ziekenhuizen in Rotterdam, Groningen, Eindhoven, Beverwijk en Geldrop. De lichamen van de slachtoffers zijn in de loop van de avond geborgen en geïdentificeerd. Onder de gewonden bevinden zich twee van de vier Belgische bemanningsleden van de Hercules.

In het transportvliegtuig zat het Fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht dat was opgehaald van de Italiaanse Navo­basis Villafranca. Het gezelschap had in Modena deelgenomen aan een muziekconcours. Het korps, dat in totaal 37 leden telt, is gelegerd in de Lunettenkazerne in Vught.
De Hercules vertrok gistermorgen van de thuisbasis Melsbroek bij Brussel. Het toestel vloog via de Nederlandse bases Eindhoven en Twenthe naar Villafranca om vervolgens via Rimini terug te keren naar Eindhoven.

Oorzaak
In het vliegtuig zaten, behalve de vier Belgische bemanningsleden, alleen leden van het fanfarekorps. Acht gewonden werden in eerste instantie overgebracht naar de ziekenhuizen in Eindhoven, Veldhoven en Geldrop. De negende ging rechtstreeks naar het Zuiderziekenhuis in Rotterdam. Vijf gewonden verblijven nog in Eindhoven en Geldrop, de anderen zijn in de loop van de avond overgebracht naar de in brandwonden gespecialiseerde ziekenhuizen in Groningen, Beverwijk en Rotterdam. De Koninklijke Luchtmacht kon gisteravond geen verklaring geven over de juiste toedracht van de ramp. De luchtmacht hield het op 'een normaal ingezette landing'. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies is misgegaan, aldus een woordvoerder.
Defensie heeft een samenwerkingsovereenkomst met de Belgische luchtmacht voor het gebruik van luchttransport­capaciteit.

Na de melding is onmiddellijk het rampenplan in werking getreden, verklaarde basiscommandant kolonel A. Krechting. De brandweer van de vliegbasis was vrijwel direct na de crash ter plekke. De regionale brandweer werd twaalf minuten na het ongeval gewaarschuwd.
Nadat bleek dat er meer dan twee dodelijke slachtoffers waren, is de coördinatie van de hulpverlening overgegaan in handen van Eindhovens loco­burgemeester drs. W. van Zon.

Op de vliegbasis Eindhoven is gisteravond onmiddellijk na het ongeluk een crisiscentrum ingericht. Ook de landmachtstaf in Den Haag richtte een crisiscentrum in. Voor familieleden van de militairen is het speciale telefoonnummer 070­3262692 beschikbaar. Ook de vliegbasis Eindhoven heeft een speciaal nummer geopend: 040­2506588. Vandaag wordt op de vliegbasis een herdenkingsdienst gehouden.

Premier Kok, Minister van Defensie Voorhoeve, Staatssecretaris van Defensie Gmelich Meijling en de Belgische minister van Defensie Poncelet reisden gisteravond onmiddellijk naar Eindhoven om zich op de hoogte te stellen van de omvang van de ramp. Burgemeester Welschen van Eindhoven komt vandaag van vakantie terug.

Koningin Beatrix sprak gisteravond vanaf haar vakantie­adres haar medeleven uit met de nabestaanden van de dodelijk verongelukte militairen.
Volgens ooggetuigen, onder wie leden van de Eindhovense Aeroclub die zich op de vliegbasis bevonden, kwam de Hercules ter hoogte van Wintelre in een lage en steile bocht naar beneden. Anderen zagen niets opmerkelijks aan de ingezette landing van de Hercules .
Luitenant­generaal Droste, bevelhebber van de Nederlandse Luchtmacht, benadrukte gisteravond tijdens een persconferentie op de vliegbasis dat over de ware toedracht van het ongeluk niet gespeculeerd mag worden. 'Het is nog veel te vroeg om indicaties te geven of conclusies te trekken. Het is in ieder geval niet waar dat het vliegtuig onverantwoorde bewegingen gemaakt zou hebben, zoals sommige geruchten verluiden. Tot aan de landing leek het op een goede nadering van de landingsbaan. Tijdens de landing is het misgegaan.'

Volgens kolonel Krechting, commandant van de vliegbasis Eindhoven, is het toestel 'met een continue linkerbocht via Wintelre aangevlogen'. Hij noemde dat de normale aanvliegroute wanneer op zicht wordt gevlogen. De Nederlandse en Belgische luchtmachtautoriteiten hopen meer gegevens over de oorzaak van het ongeluk te verkrijgen wanneer de zwarte doos met vluchtgegevens wordt geborgen.