Volledig scherm
© Archieffoto Bert Jansen/fotomeulenhof

Vluchtelingen in Oisterwijk krijgen 10.000 euro shoptegoed (kaart)

* UPDATE 13.37 uur * OISTERWIJK/DEN BOSCH - Een vluchtelingengezin dat een woning toegewezen krijgt in Oisterwijk heeft geluk. Zij mogen namelijk met een volle portemonnee de inboedel bij elkaar gaan kopen. Ze krijgen 10.000 euro voor een gezin met 2 kinderen. Geld dat ze niet hoeven terug te betalen.

Hoe anders is dat in de gemeente Boekel waar een zelfde gezin de meubels bij elkaar moet vinden voor 3.500 euro. Waarom zulke grote verschillen? Het geld voor de nieuwe inboedel valt onder het inrichtingsbudget. Een taak die bij de gemeente ligt en uit onderzoek van het Brabants Dagblad blijkt dat elke gemeente er een andere berekening op los gooit. (zie kaartje). Boekel, Schijndel, Veghel, Sint-Michielsgestel en Bernheze bungelen onderaan in de lijst.

Tweedehands
"Wij hebben nooit gehoord dat mensen niet uitkwamen met het budget", reageert woordvoerder Esther van Ballegooyen van de gemeente Boekel. Zij gaan uit van de berekeningen van Optimisd (intergemeentelijke sociale dienst) waar het uitgangspunt tweedehands is. "Daarbij houden we er ook rekening mee dat de mensen de lening wel terug kúnnen betalen."

Redelijk
Maar wat is nou redelijk? Volgens verschillende kringloopwinkels kun je met 2000 euro wel uit te voeten. Uit het onderzoek blijkt dat elke gemeente daar boven zit. En een woordvoerder van de IKEA schat in dat je met 10.000 euro ruim voldoende hebt voor de complete inboedel. Is de gift van Oisterwijk dan niet een beetje hoog? "Momenteel zijn we bezig met het herijken van het minimabeleid en daar valt de hoogte van dit bedrag ook onder", aldus de woordvoerder.

Gemeente Oisterwijk
De gemeente Oisterwijk deed om 13.15 uur een officieel persbericht uit waarin ze nog eens benadrukken dat het beleid van de bijzondere bijstand raadsbreed is gesteund. 'In het beleid is tevens de keuze gemaakt om het inrichtingskrediet niet als lening te verstrekken. Ook deze keuze is terug te voeren op het ruimhartige minimabeleid en de bevordering van participatie van vergunninghouders', aldus de gemeente. Wel geven ze aan dat in oktober het beleid wordt geëvalueerd.

De zogenoemde inrichtingskredieten vallen onder de bijzondere bijstand en zijn bedoeld voor mensen die zelf niet genoeg geld hebben om hun inventaris aan te schaffen. Bijzondere bijstand is een taak van de gemeente.

Lees nog veel meer nieuws over opvang van asielzoekers en de huisvesting van statushouders in de regio op bd.nl/vluchteling. Bekijk op de kaart per gemeente hoeveel geld statushouders krijgen voor de inboedel. Lees vrijdag 27 mei in het Brabants Dagblad een uitgebreid achtergrondverhaal over de budgetten in de regio.