Een verpleegkundige op de ic-afdeling in Amphia Ziekenhuis in Breda, locatie Molengracht, controleert de aansluiting van de sondevoeding (de flacon met lichtbruine pap) van een coronapatiënt.
Volledig scherm
PREMIUM
Een verpleegkundige op de ic-afdeling in Amphia Ziekenhuis in Breda, locatie Molengracht, controleert de aansluiting van de sondevoeding (de flacon met lichtbruine pap) van een coronapatiënt. © Jeroen van Eijndhoven

Voeding belangrijk in ‘war on corona’; met een beschuitje met jam kom je er niet

In de oorlog tegen corona is de aandacht wekenlang vooral uitgegaan naar tekorten aan beademingspompen, mondkapjes en slaapmedicatie. Maar ook op het voedingsfront was het billen knijpen, verzekert teamleider diëtetiek Quirine Altorf van het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Quote

In de eerste week is de energiebe­hoef­te erg laag, maar de eiwitbe­hoef­te juist enorm hoog

Evelien de Cuijper

Op de overvolle intensivecareafdeling moesten ineens tientallen coronapatiënten tegelijk met sondevoeding worden gevoed. ,,Er dreigde dus ook een tekort aan voedingspompen, maar we zijn er doorheen gerold”, zegt Altorf.

Bij de behandeling van coronapatiënten is volgens de deskundige voeding cruciaal, niet alleen op de ic maar ook bij mensen die met mildere klachten thuis uitzieken. De teamleider:  ,,In al het coronageweld is de aandacht hiervoor misschien wat achtergebleven, maar juiste voeding zorgt voor een goede weerstand en bespoedigt het herstel.”

 1. Brabants nieuws van dinsdag | Uitbater baalt van polonaise door café - Sporen gevonden in huis familiedrama
  PREMIUM

  Brabants nieuws van dinsdag | Uitbater baalt van polonaise door café - Sporen gevonden in huis familiedra­ma

  De slachterij van Vion in Boxtel blijft open ondanks coronabesmettingen onder het personeel, maar Van Rooi Meat in Helmond moet dicht. Autoriteiten spreken in dit laatste bedrijf van een besmettingshaard. En voor het werken in het onderwijs was veel aandacht in deze coronatijd, maar over de gehandicaptenzorg hoorde je nauwelijks iets. Daar werd gewoon doorgewerkt zònder 1,5 meter afstand want dat gaat nu eenmaal niet anders. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van dinsdag.
 2. Ook coronabesmettingen bij megaslachterij van Vion Boxtel; werk gaat voorlopig tóch door
  PREMIUM
  update

  Ook coronabe­smet­tin­gen bij megaslach­te­rij van Vion Boxtel; werk gaat voorlopig tóch door

  BOXTEL - Ook bij de grootste slachterij van Nederland, van Vion in Boxtel, blijkt een aanzienlijk deel van de medewerkers besmet met het coronavirus. Van de 105 medewerkers die in eerste instantie getest werden, blijken er 18 corona te hebben. Desondanks blijft de vleesverwerker, in afstemming met de GGD en veiligheidsregio voorlopig open. De productie gaat wel tijdelijk omlaag.