Een verpleegkundige op de ic-afdeling in Amphia Ziekenhuis in Breda, locatie Molengracht, controleert de aansluiting van de sondevoeding (de flacon met lichtbruine pap) van een coronapatiënt.
Volledig scherm
PREMIUM
Een verpleegkundige op de ic-afdeling in Amphia Ziekenhuis in Breda, locatie Molengracht, controleert de aansluiting van de sondevoeding (de flacon met lichtbruine pap) van een coronapatiënt. © Jeroen van Eijndhoven

Voeding belangrijk in ‘war on corona’; met een beschuitje met jam kom je er niet

In de oorlog tegen corona is de aandacht wekenlang vooral uitgegaan naar tekorten aan beademingspompen, mondkapjes en slaapmedicatie. Maar ook op het voedingsfront was het billen knijpen, verzekert teamleider diëtetiek Quirine Altorf van het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Quote

In de eerste week is de energiebe­hoef­te erg laag, maar de eiwitbe­hoef­te juist enorm hoog

Evelien de Cuijper

Op de overvolle intensivecareafdeling moesten ineens tientallen coronapatiënten tegelijk met sondevoeding worden gevoed. ,,Er dreigde dus ook een tekort aan voedingspompen, maar we zijn er doorheen gerold”, zegt Altorf.

Bij de behandeling van coronapatiënten is volgens de deskundige voeding cruciaal, niet alleen op de ic maar ook bij mensen die met mildere klachten thuis uitzieken. De teamleider:  ,,In al het coronageweld is de aandacht hiervoor misschien wat achtergebleven, maar juiste voeding zorgt voor een goede weerstand en bespoedigt het herstel.”