Volledig scherm
Goos Zwanikken. © Henri van der Steen

Voorburg-directeur Goos Zwanikken liet de deuren van gestichten open gooien

DEN BOSCH - De psychiatrie heeft enorme sprongen gemaakt, mede dankzij prof. dr. Goos Zwanikken, 25 jaar geneesheer-directeur van Voorburg in Vught, het grootste 'gesticht' van het land. Deze zomer overleed Zwanikken.  Henri van der Steen portretteert hem in de serie 'Ik ben dood'.

Onze benadering van de gemankeerde medemens is in relatief korte tijd dramatisch veranderd. Minder dan een mensenleven geleden separeerden we lichamelijk of geestelijk gehandicapte mensen en psychiatrische patiënten nog als dieren. We noemden ze idioten, debielen, imbecielen. 

Zwanikken liet de kettingen losmaken en de deuren van inrichtingen open gooien. Hij maakte van Voorburg niet alleen een modern psychiatrisch ziekenhuis, maar begon ook met het opleiden van verpleegkundigen, psychologen en psychiaters.

Deze zomer overleed Goos Zwanikken, 90 jaar oud. Kort voor zijn dood liet hij in een interview nog optekenen dat hij boos was vanwege de in zijn ogen onbegrijpelijke afbraak van het Nederland zorgstelsel.

Maandag 25 september in het Brabants Dagblad het levensverhaal van Goos Zwanikken in de serie verhalen 'Ik ben dood' van Henri van der Steen