Volledig scherm
© BD / Marc Brink

Voorzichtig optimisme bij ROAZ na laatste coronacijfers: ‘Als het zo blijft, redden we het net met IC-capaciteit’

Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) is heel voorzichtig optimistisch naar aanleiding van de laatste coronacijfers.

Dat zei Bart Berden namens het ROAZ maandagmiddag. ,,We zien dat de instroom in de ziekenhuizen vooralsnog blijft dalen. Op de IC's zien we een stabilisatie van het aantal patiënten. We zijn heel voorzichtig optimistisch.”

Volgens Berden is het de eerste keer dat het ROAZ dit signaal ziet. ,,Het afgelopen weekend was heel kritisch voor de ziekenhuizen, maar ook daar lijken we goed doorheen te zijn gekomen.” 

Capaciteit op IC's

Er zijn vanuit de Brabantse ziekenhuizen 24 patiënten naar andere regio's uitgeplaatst, waarvan een derde naar Duitsland. ,,Als de huidige situatie zo blijft, dan kunnen we voorlopig vooruit met de capaciteit op de IC's. Maar alleen als er niets verandert.”

Berden benadrukt dat het te vroeg is om te zeggen dat het de goede kant opgaat. ,,Daarvoor moeten we de komende vier tot vijf dagen aankijken, daarna is er pas iets over te zeggen. Het is een onvoorspelbaar virus gebleken.”

De Brabantse ziekenhuizen denken er, in overleg met de veiligheidsregio's, over na om na Pasen de reguliere zorg stapsgewijs terug op te starten. ,,Voorzichtig en met allerlei beperkingen", aldus Berden. ,,Uiteraard met oog voor de goede zorg voor coronapatiënten. En als het nodig is blijven we patiënten uit de rest van Nederland overnemen.”