Volledig scherm
PREMIUM
Hymke Hofmans: ‘Niemand in mijn omgeving heeft mijn eetgedrag ooit gezien als een ziekte, een verslaving. Maar dat was het wel’. © Marc Bolsius

Vraatzucht, wát een lastige zonde: al die verleidingen, die vooroordelen ...

GEERTRUIDENBERG - Gulzigheid kan leiden tot obesitas. Een ziekte, maar is het ook een zonde? ’Nee’, zegt Hymke Hofmans (22). ’Maar zo wordt het wel gezien’. Ze schaamde zich kapot voor haar dikke lijf en dat zij niet kon stoppen met eten terwijl in de wereld mensen doodgaan van de honger. Gedragswetenschapper Harm Veling legt de schuld bij de verleiding. ‘Zonder dat, geen zonde’.

Vraatzucht, wat een ingewikkelde zonde is dát. Is het wel een zonde? Of een ziekte? Als je de rem kwijt bent kan voedsel je ondergang worden. Fysiek gaat het mis met zere knieën, benen die je lichaam niet meer kunnen dragen, een hart dat al die kilo’s niet meer trekt en een grotere kans op suikerziekte, kanker, long- en vaataandoeningen. En psychisch kan die worsteling met eten leiden tot depressie en angstklachten. Dat kan je leven vergallen.

  1. Negen uur meelopen in de jeugdkliniek: bullshit doorprikken in de verslaafdenzorg
    zomerserie + VIDEO

    Negen uur meelopen in de jeugdkli­niek: bullshit doorprik­ken in de verslaaf­den­zorg

    HILVARENBEEK - 08.05 uur. Vrolijk fluiten vogeltjes op het terrein van Yes We Can Clinics in Hilvarenbeek. Statige witte gebouwen omgeven door uitgestrekt groen. Maar hé, geen tijd om te lummelen, strak programma vandaag. Snel een kop koffie en dan de tas in een kast proppen. Alleen de telefoon mag mee naar binnen, maar wel graag uit het zicht houden. Geen buitenwereld hier, niks wat afleidt.