Volledig scherm
PREMIUM
Hymke Hofmans: ‘Niemand in mijn omgeving heeft mijn eetgedrag ooit gezien als een ziekte, een verslaving. Maar dat was het wel’. © Marc Bolsius

Vraatzucht, wát een lastige zonde: al die verleidingen, die vooroordelen ...

GEERTRUIDENBERG - Gulzigheid kan leiden tot obesitas. Een ziekte, maar is het ook een zonde? ’Nee’, zegt Hymke Hofmans (22). ’Maar zo wordt het wel gezien’. Ze schaamde zich kapot voor haar dikke lijf en dat zij niet kon stoppen met eten terwijl in de wereld mensen doodgaan van de honger. Gedragswetenschapper Harm Veling legt de schuld bij de verleiding. ‘Zonder dat, geen zonde’.

Vraatzucht, wat een ingewikkelde zonde is dát. Is het wel een zonde? Of een ziekte? Als je de rem kwijt bent kan voedsel je ondergang worden. Fysiek gaat het mis met zere knieën, benen die je lichaam niet meer kunnen dragen, een hart dat al die kilo’s niet meer trekt en een grotere kans op suikerziekte, kanker, long- en vaataandoeningen. En psychisch kan die worsteling met eten leiden tot depressie en angstklachten. Dat kan je leven vergallen.

  1. Operatie Alfa: de politie is de baas in Oss
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Operatie Alfa: de politie is de baas in Oss

    OSS - Op één van de actiedagen van de Operatie Alfa raakte ik vorige maand in gesprek met een Friese politie-agent die door zijn chefs naar Brabant was gestuurd om zijn collega’s te assisteren in de strijd tegen de criminele familie R. Het miezerde, de agent had zijn humeur aangepast aan het weer. Die ochtend was hij om zes uur vanuit Leeuwarden afgereisd naar Brabant. Het was al bijna twee uur, maar hoe laat hij weer terug zou mogen, wist hij nog niet.