Volledig scherm
PREMIUM
Wielrenners van FC De Wielen uit Rosmalen op de Maasdijk bij Maren-Kessel. © copyright Marc Bolsius

Waar komt die massale aversie tegen wielrenners toch vandaan?

DEN BOSCH Het is koers. Wielrenners worden massaal wakker. Met alle gevolgen van dien, zeggen de criticasters. Valt reuze mee, zeggen de fervente hardfietsers.

Er zijn bepaalde zekerheden in het leven. We staan in de file, PSV scoort in de extra tijd, zondag is ‘meubelboulevard-dag’ en de racefietser heeft het gedaan. Om op dat laatste in te haken: ieder voorjaar opnieuw is de rebelse hardfietser een thema. De asociale wielrenner die, vooral in groepsverband, de fietspaden terroriseert met z’n gejakker en gescheld. Althans, dat idee zit zo’n beetje in ons collectief geheugen. Maar is dat eigenlijk wel terecht?

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  WILLEMSTAD - Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

  Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

  HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.