Volledig scherm
Dijkgraaf Lambert Verheijen houdt een presentatie over de volgens hem buitengewone maatregelen om het grondwater op te krikken. © Paul Driessen

Waterschap krikt grondwaterpeil op door duizend stuwen omhoog te zetten: ‘Unieke maatregel’

LANDHORST - Met niet eerder ingezette maatregelen probeert waterschap Aa en Maas het grondwaterpeil op te krikken. De organisatie zet zo'n 1000 van zijn 2000 stuwen omhoog om het water vast te houden en het land in te sturen. Zodat het in de nu gortdroge bodem kan zakken. ,,We nemen risico’s. We moeten wel.”

Als het ondanks de ‘unieke maatregelen’ niet lukt om het grondwaterpeil omhoog te krijgen, dreigen doemscenario’s voor de natuur en landbouw, weet Lambert Verheijen, dijkgraaf van waterschap Aa en Maas. ,,Dan volgt in het voorjaar een verbod voor boeren om hun graslanden te beregenen met grondwater. Wie weet leidt dat, zeker als het droog blijft, aan het eind van de zomer tot tegenvallende oogsten.”

Verheijen gaf donderdag toelichting op de actie die het waterschap onderneemt om de aanhoudende droogte het hoofd te bieden. ,,We kampen met superlage grondwaterstanden. De droge bodem heeft moeite om water op te nemen.” De zomer was droog, de herfst is dat tot ook. Het ziet er niet naar uit dat het komende weken veel gaat regenen. ,,We zitten met een situatie die niet verbetert, eerder verslechtert.”

Wateroverlast 

Aan het vasthouden van het water kleeft een opvallend risico in tijden van droogte: wateroverlast. Als het een paar dagen achtereen stevig regent, kunnen velden vol water komen staan. Bomen- of bollentelers zitten daar niet op te wachten. Hun handelswaar gaat rotten als die te lang in het water staat. ,,We nemen risico’s. We moeten wel. We houden de vinger aan de pols. Als de weersvoorspelling voor die week veel regen aangeeft, kunnen we stuwen naar beneden zetten zodat het water wegloopt.” 

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Een stuw in het Peelkanaal in Landhorst zorgt ervoor dat water wordt vastgehouden. Via zijtakken waar de stuwen juist omlaag staan, gaat het water verder het droge land in. © Paul Driessen

Boeren- en tuindersorganisatie ZLTO staat vierkant achter de aanpak van het waterschap. ,,Als we niet kunnen beregenen en we hebben weer zo’n droog jaar, dan groeit er helemaal niks”, zegt Gerard Nabuurs, bij de ZLTO specialist water. Het risico op overlast bij hevige regenval, verandert daar niets aan.  ,,Het is de grenzen opzoeken. Maar dat moet ook. Het grondwater staat een meter lager dan andere jaren in deze tijd. Een forse uitdaging.”