Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Weer meer meldingen verwarde personen in Brabant

BRABANT - Het aantal incidenten met verwarde personen in Brabant blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. In Oost-Brabant nam de hoeveelheid van overlastincidenten met verward gedrag toe met 17 procent, de eenheid Zeeland-West-Brabant telde vier procent meer voorvallen.

De provincie Brabant vormt hiermee geen uitzondering in Nederland. Op Noord-Holland na steeg het aantal meldingen waarbij een persoon met verward gedrag betrokken was bij alle politie-eenheden. Landelijk steeg het aantal naar 90.605. De politie spreekt van een zorgelijke trend.

Oost-Brabant en Rotterdam snelste stijgers

Rotterdam was met 18 procent de snelste stijger, op de voet gevolgd door Oost-Brabant (17 procent). Ook Noord-Nederland (15 procent) en Limburg (12 procent) laten grote stijgingen zien.

In het oosten van Brabant registreerden agenten vorig jaar 6881 incidenten, dat waren er in 2014 nog maar 3861. In 2017 stond de teller op 5904. De eenheid West-Brabant en Zeeland komt in 2018 uit op 7152 voorvallen. In 2014 waren dat er daar 4744 en in 2017 nog 6877.

Portefeuillehouder Anja Schouten van de politie: ,,We moeten dit probleem echt met elkaar oplossen. Er is gezamenlijke inzet van alle partners op lokaal, regionaal en landelijk niveau noodzakelijk om dit soort incidenten, waar vaak heel verdrietige en kwetsbare verhalen achter schuil gaan, terug te brengen.”

Verklaringen

Er zijn verschillende verklaringen voor het groeiend aantal incidenten met verwarde mensen. De meest voor de hand liggende is dat er door bezuinigingen in de zorg minder bedden beschikbaar zijn in psychiatrische instellingen, waardoor patiënten vaker gewoon in woonwijken wonen.

  1. Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

    Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

    LOON OP ZAND - Lokale heffingen brengen dit jaar naar verwachting bij een groot deel van de Nederlandse gemeenten meer geld in het laatje. Een groot deel wordt betaald door inwoners zelf, het overige deel komt van bezoekers. Vooral Loon op Zand denkt de schatkist in 2020 flink te spekken ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten stijgen hier met maar liefst 29,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.