Volledig scherm
De brand aan de Kromstraat in Valkenswaard. © bert jansen

Weer problemen met NL-alert na grote brand

VALKENSWAARD/OSS - Bij het versturen van een NL-alert tijdens een grote brand in Valkenswaard, ging maandagavond een en ander mis. Dat gebeurde vorige week ook al, toen de hulpdiensten in Oss massaal mensen wilden waarschuwen voor de rook. 

Sommige Valkenswaardenaren kregen maandagavond een NL-alert vanwege de rook die vrijkwam bij de brand in een loods aan de Kromweg, maar sommige dorpsgenoten hoorden niets. Ook in Westerhoven en Waalre zijn mensen digitaal gewaarschuwd.

Er lijkt door een technisch mankementje iets niet helemaal goed te zijn gegaan, laat Veiligheidsregio Brabant Zuidoost weten. Daardoor ontvingen mensen in een groter gebied het alarmbericht. Hoeveel mensen precies, is onbekend.

In Oss werd vorige week woensdag een NL-alert verstuurd vanwege een grote brand in een zwembad bij een huis. Die werd echter twee uur te laat verstuurd.

Risicogebied

Normaal gesproken wordt bij een brand een risicogebied om de plaats van de vuurhaard vastgesteld. Daarbinnen moet volgens de brandweer iedereen worden gewaarschuwd. De omvang en vorm is afhankelijk van de mate van gevaar en van bijvoorbeeld windkracht en - richting: meestal een heel dorp of volledige wijk. Vervolgens wordt gekeken welke telefoonmasten samen dat risicogebied dekken. Sommige masten zullen ook mensen buiten het risicogebied bereiken. Er worden dus meer mensen gewaarschuwd dan strikt noodzakelijk. Waarom het maandagavond niet helemaal goed ging, weet de Veiligheidsregio nog niet. ,,We gaan het melden", aldus een woordvoerster.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De brand aan de Kromstraat in Valkenswaard. © bert jansen

Derde sms'je?

Daarnaast waren mensen die de twee waarschuwings-sms'jes hadden ontvangen, verbaasd dat wel werd gemeld dat ze ramen en deuren moesten sluiten, maar dat ze niet werden geïnformeerd dat alles weer veilig was. Waarom geen derde sms'je? ,,Uit landelijk onderzoek is gebleken dat dat verwarrend kan werken", meldt de woordvoerster. De Veiligheidsregio doet het soms wel, maar de ervaringen daarmee variëren. ,,Maar we gaan het meenemen en bekijken of het aangepast moet worden."

Omwonenden leken dinsdagochtend niet onder de indruk van dreigend 'asbestgevaar'. Aan het Cabotopad lagen daken van auto's en tuinen bezaaid met witte, grijze en zwarte stukjes flinterdun stof. Bewoners waren druk in de weer met sponzen en waterslangen om alles goed schoon te spuiten. Basisschool De Pionier nam voor aanvang van de lessen wel even het zekere voor het onzekere en liet kinderen tot aan de deur binnenbrengen door hun ouders. Tegen de middag werd duidelijk dat in de buurt geen asbest is vrijgekomen en dat alleen het bedrijfsterrein moest worden gesaneerd. 

Volledig scherm
Om 21.30 uur werd het eersteNL-Alert verstuurd naar omwonenden.