Volledig scherm
Jan Doms © marc bolsius

Weglopen bij een 'slechte' voorstelling is 'onfatsoenlijk en onelegant', zegt Tilburgse kunstenaar

TILBURG - Ontevreden publiek, een theater dat excuses maakt. Slechte voorstelling? Nou, de Tilburgse kunstenaar Jan Doms ziet het toch een tikkie anders.  

Dinsdagavond zat hij zelf achter de knoppen in het Parktheater in Eindhoven bij zijn voorstelling Tanzen auf dem Malerwanderweg. Sommige toeschouwers beenden demonstratief weg, het applaus van de achterblijvers was afgemeten en de directie van het Eindhovens Parktheater maakte deze week excuses.  

In een reactie zegt de 67-jarige Tilburger Doms: ,,Er zijn wel mensen opgestapt. Die konden het kennelijk niet appreciëren. Ik ben opgevoed met het idee dat je dan blijft zitten uit respect voor de kunstenaar, voor het gezelschap. Weglopen is niet elegant. Onfatsoenlijk." 

'Ik word er niet blij van' 

Als dat te veel klinkt als de bal terugkaatsen, zegt hij: ,,Goed, ik word er niet onmiddellijk blij van. Maar dit was ook geen voorspelbare dansvoorstelling. Het zat vol experimenten in zang, dans, muziek, decor en technologie.Ik ga niet voor de gebaande paden, maar voor verrassing en risico?" 

Dus ook het risico dat het publiek het allemaal niks vindt? ,,De reacties zijn ook een illustratie hoe er in de theaters geprogrammeerd wordt. Het moet allemaal passen binnen een strak format, het gaat puur om commercie en kijkcijfers."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement