Volledig scherm
Burgemeester Jan Hamming © ANP

Zaanse politiek wil onderzoek naar lek rond benoeming Jan Hamming: 'Verhaal BD met verbazing gelezen'

DEN BOSCH/ZAANSTAD - Er moet een onderzoek komen naar het lekken van informatie rondom de benoeming van Jan Hamming als burgemeester van Zaanstad. 

Dat verzoek hebben de fracties van Democratisch Zaanstad en de Partij voor Ouderen en Veiligheid in de Zaanse gemeenteraad neergelegd bij Commissaris van de Koning Remkes in Noord-Holland, naar aanleiding van een publicatie in het Brabants Dagblad.

ZIE OOK: CDA wil onderzoek naar lek burgemeesterbenoeming: 'Dit mag nooit meer gebeuren'

Grote vraagtekens

Fractievoorzitter Harrie van der Laan van de Partij voor Ouderen en Veiligheid zet grote vraagtekens bij de procedure. ,,Met stijgende verbazing heb ik het verhaal in het BD gelezen. Als het waar is dat Jan Hamming zich om 18 uur teruggetrokken heeft als kandidaat-burgemeester voor Den Bosch, dan moet hij geweten hebben dat hij diezelfde avond in Zaanstad voorgedragen zou worden als nieuwe burgemeester." 

Van der Laan wijst erop dat de gemeenteraad van Zaanstad pas om 19 uur bijeen kwam met de vertrouwenscommissie voor een besloten vergadering over de voordracht voor de nieuwe burgemeester. ,,Pas rond 20 uur toen de gemeenteraad de voordracht goedgekeurd had, kon Hamming geïnformeerd worden. Als dat eerder is gebeurd, dan heeft iemand de regels rond geheimhouding geschonden", aldus Van der Laan. 

Van het stoppen van Rombouts tot de filmische climax: dit gebeurde er rondom het burgemeesterschap

Geheimhouding

Samen met Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad heeft hij gistermiddag een officieel verzoek tot onderzoek naar het schenden van de geheimhouding bij commissaris Remkes ingediend. 

Rot kwam eerder landelijk in het nieuws rondom haar aangifte van intimidatie door jongeren (treitervloggers) in de Zaanse wijk Poelenburg.  

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

Poll

Burgemeesters moeten gekozen worden door de burgers, niet door een commissie

 • Eens (82%)
 • Oneens (18%)
1642 stemmen
 1. Operatie Alfa: de politie is de baas in Oss
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Operatie Alfa: de politie is de baas in Oss

  OSS - Op één van de actiedagen van de Operatie Alfa raakte ik vorige maand in gesprek met een Friese politie-agent die door zijn chefs naar Brabant was gestuurd om zijn collega’s te assisteren in de strijd tegen de criminele familie R. Het miezerde, de agent had zijn humeur aangepast aan het weer. Die ochtend was hij om zes uur vanuit Leeuwarden afgereisd naar Brabant. Het was al bijna twee uur, maar hoe laat hij weer terug zou mogen, wist hij nog niet.