Nederland,Uden,19-03  -2020

Ziekhuis Bernhoven zet tent neer om ‘vloedgolf’ aan nieuwe coronapatiënten op te vangen in Uden


foto Koen Verheijden.
Volledig scherm
Nederland,Uden,19-03 -2020 Ziekhuis Bernhoven zet tent neer om ‘vloedgolf’ aan nieuwe coronapatiënten op te vangen in Uden foto Koen Verheijden. © Koen Verheijden

Ziekenhuis Uden ziet coronagolf met angst en beven komen: de komende week gaat het erom spannen

UDEN - Ze steken het niet onder stoelen of banken bij ziekenhuis Bernhoven in Uden: de komende week gaat het erom spannen. Wat zeker is, is dat er een vloedgolf aan nieuwe coronapatiënten aan komt. Wat minder zeker is of het ziekenhuis die 'hobbel’ -met hulp van anderen- op een goede manier kan verwerken. 

De leiding van Bernhoven gaf vrijdagmorgen een persconferentie over de maatregelen die genomen worden om de crisis het hoofd te bieden. De triagetent bijvoorbeeld, waar vanaf vrijdagmiddag alle binnenkomende patiënten aan een eerste onderzoek worden onderworpen. Daar gaan artsen onderscheid maken tussen ernstige patiënten en héle erge patiënten die direct naar de intensive care moeten. Dat gebeurt aan de hand van bloedprikken, longfoto's en eventueel ook ct-scans. 

Alle bedden vol

Bernhoven-directeur Geert van den Enden zegt dat het ziekenhuis de ‘grenzen van zijn kunnen heeft bereikt’. ,,De belasting voor het personeel is enorm zwaar. De mensen thuis zien niet wat wij hier zien.” De 150 bedden die het ziekenhuis maximaal kan leveren, zullen binnen afzienbare tijd vrijwel volledig worden bezet door coronapatiënten. Voor alle andere patiënten wordt een beroep gedaan op ziekenhuizen buiten Brabant. Tien procent  van de intensive care bedden (Bernhoven kan er maximaal 18 hebben) blijft wel beschikbaar voor andere noodgevallen, bijvoorbeeld voor mensen met een gebarsten aneurysma. 

De regio Uden-Veghel is het (voorlopige) epicentrum van de corona-epidemie. Vorige week was het zo dat tien procent van alle coronapatiënten in dat gebied woont. Waarom dat zo is? ,,Interessante vraag", zegt Van den Ende, ,,maar voor ons is die nu niet relevant. Wij proberen de mensen te helpen, het RIVM en de GGD zullen naar die vraag moeten kijken.” 

Quote

Pas als je hier werkt, weet je wat deze crisis betekent

Bart Berden, bestuursvoorzitter Elisabeth-Tweestedenziekenhuis

Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Tilburgse Elisabeth-Tweestedenziekenhuis, deed vrijdagmorgen in Uden nogmaals uit de doeken hoe belangrijk het is dat ook andere ziekenhuizen Brabant gaan helpen. Te beginnen in Uden, want Bernhoven is een relatief klein ziekenhuis, dat de oorlog zeker niet in zijn eentje kan winnen. ,,We zijn ook constant in gesprek met huisartsen en verpleeghuizen. Die moeten er ook voor zorgen dat we niet de verkeerde patiënten in het ziekenhuis krijgen. We hebben modellen laten maken over de groei van het aantal patiënten. In alle gevallen is die aanwas te groot, zeker hier in Uden.”

de tekst gaat door onder de foto

Bernhoven-directeur Geert van den Enden (tweede van rechts) vrijdagmorgen tijdens de persconferentie in het Udense ziekenhuis
Volledig scherm
Bernhoven-directeur Geert van den Enden (tweede van rechts) vrijdagmorgen tijdens de persconferentie in het Udense ziekenhuis © BD

Inmiddels zijn vanuit Brabant veertig coronapatiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen. ,,Het wordt spannend of we de hobbel die er aan komt, aankunnen", zegt Berden. ,,De komende twee weken worden kritisch. We hebben hulp van de andere ziekenhuizen nodig. Heel het land staat nog niet in dezelfde stand als wij. Dat is niet bedoeld als verwijt, maar pas als je hier werkt, weet je echt wat deze crisis betekent.” 

Naar Groningen

De overplaatsingen van Bernhoven-patiënten naar andere ziekenhuizen is bittere noodzaak, zegt directeur Geert van den Enden. ,,Als we dat niet zouden doen, zou het hier binnen een etmaal vol liggen.” De belasting voor het personeel van Bernhoven is gigantisch, beaamt Van den Enden. Het is alle hens aan dek: ook dermatologen,  plastisch chirurgen en tal van andere specialisten maken nu deel uit van de teams die de coronapatiënten verplegen en verzorgen. ,,We hebben ook al Brabanders naar een ziekenhuis in Groningen moeten sturen. Dat is ook voor de families enorm zwaar, vooral omdat ze daarna nog te horen krijgen dat ze niet op bezoek mogen. De sociale impact is enorm, ook onze mensen voelen dat.”

  1. Brabants coronanieuws van donderdag | Opnieuw minder coronapatiënten opgenomen, steeds meer teststraten
    PREMIUM

    Brabants corona­nieuws van donderdag | Opnieuw minder coronapa­tiën­ten opgenomen, steeds meer teststra­ten

    De meest recente cijfers tonen dat er opnieuw minder coronapatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuizen. Ook gaat het de goede kant op met de mensen die weer herstellen. Het aantal nieuwe patiënten in de Brabantse ziekenhuizen ligt ongeveer gelijk op het aantal mensen dat het hospitaal weer mag verlaten. Wel roepen artsen en de koning op om in het paasweekeinde zoveel mogelijk thuis te blijven, ook motorrijders en wielrenners. De capaciteit in de ziekenhuizen is nog altijd beperkt. Een overzicht van het coronanieuws van donderdag.