Volledig scherm
PREMIUM
Pedagoog Jolanda van Gerwe probeert met de stichting Join us iets te doen aan de eenzaamheid onder jongeren. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Zó jong nog en toch al zó eenzaam

VEGHEL - Naar schatting acht procent van onze jeugd tussen 12 en 25 jaar is eenzaam. Dag in, dag uit worstelen deze jongeren - kinderen soms nog - met dat mistroostige gevoel van er niet bij horen. Met het verdriet van geen of nauwelijks contacten hebben, met mobieltjes die akelig zwijgen. Daar is nog weinig aandacht voor. Maar in Veghel ontstond het project Join us: ‘Wil je vrienden? Kom bij ons!’

Alleen zijn of eenzaam, hoe kon ik dat kennen? 
Ik hoefde alleen maar naar huis toe te rennen,
met een gat in mijn kop, of een broek vol met scheuren,  
mijn moeder was thuis, dus wat kon me gebeuren? 
Rob de Nijs bezong dat weemoedige verlangen naar die onbezorgde kindertijd. Toen het leven nog lief was, je niet alleen werd gelaten, toen je zeker nooit eenzaam was. Want een kind kan niet eenzaam zijn, toch? En jongeren zitten elke dag op school tussen andere jongeren, hebben een rijk sociaal leven, staan via hun mobieltjes de godsganse dag in contact met jan en alleman.
Zeker. Maar toch kampt naar schatting acht procent van onze jeugd tussen 12 en 25 jaar met aanhoudende gevoelens van eenzaamheid. Zij kennen het mistroostige gevoel van er niet bij horen, het verdriet van geen of nauwelijks vrienden hebben, om telefoons die akelig zwijgen. Acht procent, dat zijn 250.000 jongeren in Nederland, achthonderd van de 10.000 in een middelgrote gemeente als Meierijstad. Zij ervaren elke dag hoe eenzaamheid hun leven vergalt.

  1. Ondernemers VNO-NCW blij met uitspraak over maximumsnelheid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

    Onderne­mers VNO-NCW blij met uitspraak over maximum­snel­heid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

    De kogel is door de kerk: de coalitiepartijen zijn het eens over de maatregelen die genomen moeten worden omtrent de stikstofproblematiek. De regel die ze nu willen invoeren is dat de maximumsnelheid overdag in een groot deel van Nederland wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Vanaf 19.00 uur mag er ‘gewoon’ 130 kilometer per uur worden gereden. De Brabantse en Zeeuwse ondernemers, verenigd in het VNO-NCW, zijn blij met die uitspraak.