Autoloze zondag in verband met de olieboycot. Een postkoets rijdt op de snelweg, begeleid door een fietser. 4 november 1973 FOTO: ANEFO
Volledig scherm
Autoloze zondag in verband met de olieboycot. Een postkoets rijdt op de snelweg, begeleid door een fietser. 4 november 1973 FOTO: ANEFO © Nationaal Archief

Zo zag de autoloze zondag er vroeger uit: protest met paarden en controles om de 600 meter

‘De minister van Verkeer en Waterstaat denkt aan de invoering van een autoloze zondag en een maximum snelheid van 100 kilomter per uur'. Dat lijkt te gaan over Cora van Nieuwenhuizen, die de maatregelen overweegt als oplossing voor het stikstofprobleem. Maar deze zin komt uit Het Vrije Volk van 18 oktober 1973, toen minister Tjerk Westerterp een antwoord zocht op de oliecrisis. Het werd de derde en vooralsnog laaste keer dat Nederland te maken kreeg met autoloze zondagen. Elke keer zorgde het voor veel beroering.

 1. Veertigste Bospop gewoon naar volgend jaar, en dan nog leuker

  Veertigste Bospop gewoon naar volgend jaar, en dan nog leuker

  WEERT - Iron Maiden zou donderdag de veertigste editie van Bospop hebben geopend. Door corona liep het anders. De Bospop Quiz op vrijdagavond is het alternatief. Een goed alternatief, want 420 teams hebben zich ingeschreven. ,,Ik weet zeker dat mensen het dit weekend gezellig hebben met de quiz, wat kratjes bier en een barbecue”, zegt directeur Peter Verkennis, mister Bospop die veertig jaar geleden het festival al organiseerde.
 2. Nieuwsoverzicht | Oorzaak Stint-ongeval Oss nooit achterhaald - Jeukrupsen slaan minder hard toe
  PREMIUM
  Brabants nieuws

  Nieuwsover­zicht | Oorzaak S­tint-ongeval Oss nooit achter­haald - Jeukrupsen slaan minder hard toe

  Een zwarte dag voor het Openbaar Ministerie en nabestaanden en betrokkenen van het Stint-drama in Oss waarbij 4 kinderen om het leven kwamen. De oorzaak van het drama wordt waarschijnlijk nooit bekend. De KNVB maakte bekend dat komend voetbalseizoen zo'n 15 tot 35 procent van de capaciteit van stadions kan worden benut. Het Philips Stadion is ‘proefkonijn‘ waar technologische ontwikkelingen worden getest. Dat en meer in het Brabantse nieuwsoverzicht van deze vrijdag.