Volledig scherm
Verkoeling voor 'man' en paard (in spreekwoordelijke zin). © Lezersfoto Wim van den Broek

Zomer 2016 in top 10 van warmste zomers ooit, warmterecord in zicht

DEN BOSCH - De warme laatste dagen van augustus zorgen ervoor dat deze zomer een plaatsje krijgt in de top tien van warmste zomers. Sinds het begin van de metingen in 1901 waren er maar acht zomers warmer, meldt Weeronline donderdag.

"Het blijft tot en met zondag zeer warm. In het zuidoosten en oosten van het land rijgen de tropische dagen zich aaneen en is sprake van een regionale hittegolf.” Donderdag kan volgens het weerbureau de warmste 25 augustus ooit worden. Lokaal stijgt het kwik naar 34 graden.

Het aantal zogenoemde mooiweerdagen, tot nu toe 22 tegen normaal 32, laat wel zien dat deze zomer niet bijzonder fraai was. Op mooiweerdagen is het droog, schijnt de zon minimaal de helft van de tijd en ligt de maximumtemperatuur hoger dan normaal.

Vrijdag voert een noordwestenwind wat koelere lucht aan. In de kustgebieden wordt het 24 tot 27 graden en op het strand is het nog iets koeler. Verder in het binnenland wordt het 28-30 graden en in het zuidoosten en oosten worden maxima van 30-32 graden verwacht. In het zuidoosten is het onbewolkt. Vooral de kustprovincies hebben naast zonnige perioden ook de maken met stapelwolken, maar het blijft waarschijnlijk droog.