Volledig scherm
© RGBStock.com

Zorgen over jeugdzorg in Brabant; personeel wegbezuinigd

DEN BOSCH/TILBURG - Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant moet fors in het personeelsbestand snijden door de veranderingen in de financiering van de jeugdzorg. Volgens een woordvoerster van de provinciale organisatie wordt volgend jaar 3 miljoen euro bezuinigd op een begroting van in het totaal 42 miljoen euro.

De organisatie schrapt in de loop van volgend jaar naar schatting enkele tientallen banen. De organisatie telt momenteel 450 medewerkers. ,,We zullen tijdelijke contacten niet verlengen en openvallende plaatsen niet opvullen", zegt de woordvoerster. Het precieze aantal ontslagen wil ze niet noemen.

Reorganisaties
Door veranderingen in financiering is Bureau Jeugdhulp de afgelopen jaren vaker getroffen door reorganisaties. Sinds 2010 was ze genoodzaakt enkele honderden medewerkers te ontslaan. ,,We proberen de zorg zoveel als mogelijk overeind de houden", aldus de zegsvrouwe. ,,De bezuiniging zal vooral ten koste van ondersteunende diensten gaan."

De reorganisatie is het gevolg van de zogenoemde transitie in de zorg. Het rijk heeft vorig jaar de financiering voor onder meer de jeugdzorg overgeheveld naar de gemeenten. Tegelijkertijd heeft de regering het budget verlaagd. Het gevolg is dat de instellingen als Bureau Jeugdzorg en andere dienstverleners lagere bedragen krijgen uitgekeerd. ,,Terwijl de kosten toenemen", zegt de woordvoerster. ,,Vroeger hadden we één aanspreekpunt, nu moeten we met vijf regio's onderhandelen."

Omdat het budget voor veel gemeenten niet toereikend zijn, worden reserves aangesproken om de kosten voor jeugdzorg te dekken.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement