Zorgpersoneel met coronaklachten gaat door de teststraat in Den Bosch

VIDEODEN BOSCH - Zorgpersoneel met verschijnselen van corona kan op verschillende plekken in het land terecht bij zogeheten teststraten. Dat zijn een soort drive-ins waar mensen in hun eigen auto getest kunnen worden. In het dorpje Kruisstraat opent maandag bij de voormalige gemeentewerf zo’n teststraat.

De GGD Hart voor Brabant heeft de werf daarvoor ingericht. Het kabinet kondigde al eerder aan dat de testcapaciteit vergroot wordt en heeft de GGD’en in heel het land daarvoor aan het werk gezet. De teststraat zoals die in Den Bosch is bedoeld voor zorgpersoneel van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ. 

Testen in een loods

Getest worden medewerkers met klachten die wijzen op corona (koorts, luchtwegklachten zoals hoesten, verkoudheid, niezen, kortademigheid) en die patiëntencontact hebben. Zij komen met hun eigen auto naar de testlocatie. Die werkt als een drive-in: de zorgmedewerker volgt de rijroute. In een loods worden de testen zelf uitgevoerd, ook weer vanuit de eigen auto. ,,Zicht hierop is vanaf de openbare weg afgeschermd door een hekwerk met zwart doek”, meldt de GGD.

Zorgen zonder zorg

Dankzij de teststraat moeten volgens de gezondheidsdienst zoveel mogelijk mensen in de zorg  ‘zonder zorg’ kunnen werken. ,,Een ander doel is om zorgpersoneel ook met (lichte) klachten, toch te kunnen laten werken zonder dat ze verspreiding van het virus kunnen veroorzaken.”

De locatie aan de Kruisstraat is vooralsnog de enige in de regio, zegt de dienst verder. ,,Misschien dat er nog een à twee bijkomen, maar daar is nog geen enkele voorbereiding getroffen.”

De gemeentewerf (links) werd vrij recent gesloten, maar gaat nu dienst doen als coronateststraat. ARCHIEFFOTO
Volledig scherm
De gemeentewerf (links) werd vrij recent gesloten, maar gaat nu dienst doen als coronateststraat. ARCHIEFFOTO © Paul Roovers/BD
  1. Brabants nieuws van donderdag | Bredase advocaat en Peter R. steunen kroongetuige - Nepverpleegkundige behandelde patiënten in Den Bosch
    PREMIUM

    Brabants nieuws van donderdag | Bredase advocaat en Peter R. steunen kroongetui­ge - Nepver­pleeg­kun­di­ge behandelde patiënten in Den Bosch

    Hij behandelde patiënten, zag tientallen dossiers in en had in een opslagbox medicijnen en uniformen liggen. Maar de 24-jarige man die het JBZ tijdens de coronapiek hielp, bleek helemaal geen verpleegkundige. Het Bossche ziekenhuis ontsloeg hem en deed aangifte, zo bleek vandaag. Verder was het de dag waarop de Bredase advocaat Peter Schouten zich met Peter R. de Vries opwierp als vertegenwoordiger van kroongetuige Nabil B.