Volledig scherm
Een deel van het zwemgebied werd eerder deze maand door de politie afgezet vanwege glasscherven. © Politie Markdal

Zwemmen in Brabant: waar wel en waar niet?

DEN DUNGEN/VUGHT – Met de mogelijke hittegolf van de komende dagen en temperaturen die liggen rond de 33 graden, zijn veel mensen geneigd een water of meer op te zoeken. Er zijn tientallen zwemmogelijkheden in Brabant, maar niet alle wateren zijn geschikt om in te zwemmen.

Een aantal plassen geeft volgens Zwemwater.nl een negatief zwemadvies. Zo geldt bij de IJzeren Man in Vught een waarschuwing naar aanleiding van huidklachten. Bij de Meerse Plas in Den Dungen is het momenteel verboden te zwemmen vanwege blauwalgen. En ook bij ’t Zand in Alphen worden waarschuwingen gegeven. Daar zouden scherpe delen in de zwemzone en op het strand liggen.

Voor het zwemwater Rauwbraken Ondiep in Berkel-Enschot is op 24 augustus wel een waarschuwing voor blauwalgen afgegeven, maar geldt geen negatief zwemadvies of een zwemverbod. De naastgelegen diepere plas Rauwbraken kreeg de kwalificatie 'in orde' op zwemwater.nl.

Natuurlijk blijven er dan nog een heleboel mogelijkheden over. Neem bijvoorbeeld het Blauwe Meer in Loon op Zand, Staalbergven in Oisterwijk, De Langspier in Boxtel, de Oosterplas in Den Bosch, de Zuiderplas in Den Bosch, De Nieuwe Wiel in Nieuwkuijk, het Engelermeer in Den Bosch, Wijksche Waard in Aalst of De Hooge Waard in Andel.

Omdat met deze hoge temperaturen de toestand van het zwemwater elke dag anders kan zijn, is het verstandig deze te checken via het complete overzicht van alle stranden en wateren op Zwemwater.nl.