Volledig scherm
PREMIUM
Marinecommandant Breda Von Stockhausen inspecteert de matrozen in opleiding voor de Rekenkamer van de KMA. © Koningin Wilhelmina Paviljoen/Stadsarchief Breda

18.000 vergeten Duitse matrozen in Breda

BREDA - Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielden Duitse marinerekruten elk kwartaal een optocht door het centrum van Breda. Ze genoten hun basisopleiding aan de Chassé- en Kloosterkazerne en werden na afronding daarvan beëdigd op het kasteel.

Volledig scherm
Drukte op de Grote Markt vanwege de parade van beëdigde Duitse matrozen. © Stadsarchief Breda

Na die beëdiging volgde de parade terug naar de kazernes, via de Grote Markt. Bij hotel Zum Franziskaner of de Boterhal stonden officieren op een podium en het marinekorps trad op, waar veel Bredaas publiek bij bleef hangen.

  1. Rechtbank Breda opent condoleanceregister voor doodgeschoten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’
    PREMIUM

    Rechtbank Breda opent condolean­ce­re­gis­ter voor doodgescho­ten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’

    BREDA - De plek is niet toevallig gekozen: onder het beeld van Vrouwe Justitia. ,,Of liever vóór het beeld van Justitia, wij staan voor rechtsbijstand en voor de rechtsstaat”, verklaart Lex Lensink, deken van de Orde van Advocaten de plaats van het condoleanceregister. ,,In de openbaarheid, in de publieke hal van het gerechtsgebouw, niet in een hoekje of in een advocatenkamer".