Volledig scherm
De twee mannen werden opgepakt voor belediging van de agenten. © Getty Images/iStockphoto

Agenten slaan met wapenstokken nadat aanhoudingen van Bredanaren escaleren

UpdateBREDA -  De politie heeft zaterdagavond met wapenstokken in moeten grijpen in Breda nadat de aanhoudingen van twee mannen (56 en 23 jaar) escaleerden. Omstanders bemoeiden zich volgens de politie met de situatie.

Het begon allemaal met een 56-jarige Bredanaar die volgens de politie traag de Oude Vest overstak, terwijl een politieauto stond te wachten. De agenten hadden het vermoeden dat dit opzettelijk was en vertelden de man dat hij door moest lopen. Hierop stak de man een middelvinger op, waarna de politie de man aanhield.

Bij de aanhouding kwam volgens de politie een grote groep omstanders met vooral familieleden en vrienden van de man eromheen staan. Zij joelden de politie uit en een 23-jarige Bredanaar stak ook een middelvinger op. Ook hij werd aangehouden voor belediging.

Pepperspray

De 23-jarige man kreeg handboeien om en werd in de politiewagen geplaatst, maar de 56-jarige man gaf zich niet zo snel over. Hij verzette zich hevig en kwam samen met de agenten op de grond terecht. De man greep het pepperspraybusje en hield dit in de richting van de agenten en liet dit niet los, ondanks waarschuwingen van de politie. Een van de agenten kon het busje uit zijn handen halen.

Kopstoot

Uiteindelijk kon de verdachte in de handboeien worden gezet, maar zijn verzet hield niet op. Hij probeerde nog een kopstoot te geven aan een van de agenten, maar volgens de politie kon dit voorkomen worden doordat een andere agent hem op tijd weg wist te trekken. De verdachte werd hierbij met een wapenstok op het hoofd geraakt waardoor hij aan het hoofd gewond raakte. De wond is in een opgeroepen ambulance gehecht en de verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Wapenstokken

Volgens de politie bemoeiden veel omstanders zich met de aanhoudingen van de mannen. Meerdere agenten moesten het publiek op afstand houden met hun wapenstok in de handen. Omstanders die volgens de politie toch de confrontatie opzochten, werden geslagen met de stok. Hier werd niemand bij aangehouden. Het geweld dat door de politie is gebruikt tijdens dit incident, is gemeld  en vastgelegd in een geweldsrapportage.

Beelden

Ondertussen zijn er op Dumpert beelden opgedoken van de aanhoudingen en de omstanders. Daarop is te zien hoe de politie de twee mannen arresteert, waarbij de 56-jarige Bredanaar zich hevig verzet en met een wapenstok geslagen wordt, en hoe zij een schreeuwende groep omstanders op afstand proberen te houden. Hier is ook te zien dat er klappen met wapenstokken worden uitgedeeld, omdat de personen niet voldoende afstand willen bewaren. De telefoon van een filmende omstander wordt vernield door een lid van de groep waarvan de twee verdachten deel van zouden uitmaken. De beelden zijn inmiddels bijna 226.000 keer bekeken.

 1. Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd
  PREMIUM

  Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd

  BREDA - De organisatie van de 51e editie van de braderie in het Ginneken kan tevreden achterover leunen. Hoewel de voorbereiding in een paar luttele weken moest rondkomen, is er toch een volwaardig evenement uitgerold. Bruisend Ginneken, zoals de braderie officieel heet, werd druk bezocht en de meeste ondernemers zijn tevreden. "En dat is toch knap, gezien het feit dat we het in een paar weken uit de grond hebben gestampt", zegt Johan de Vos. "We stonden onder een enorme tijdsdruk." De eigenaar van café Boerke Verschuren op de Ginnekenmarkt zit sinds kort in het bestuur van Bruisend Ginneken.
 2. Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  BREDA - Een feestelijke opening en een protest op dezelfde dag. Voor zover bekend was dat nog niet voorgekomen in de lange en bewogen geschiedenis van de Zuidelijke Rondweg. Die ging na twee maanden werkzaamheden weer open voor het autoverkeer. Vanaf zes uur in de avond waren de weggebruikers weer welkom. Daarvoor was de verkeersader in Breda-zuid het bezit van wandelaars, fietsers, skaters, steppers, hardlopers en andere recreanten.